Hlavní obsah

Pražskou MHD jezdí o 60 procent lidí méně než před covidem. Omezila spoje

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražskou veřejnou dopravu využívá v současné době ve všední dny oproti normálu o 60 procent cestujících méně. Stojí za tím formální i neformální opatření proti šíření nemoci covid-19, jejichž cílem je, aby se nehromadily velké počty lidí na jednom místě. Město nicméně prodloužilo intervaly mezi jednotlivými spoji, což tento efekt částečně snížilo.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Poptávka po cestování metrem se snížila dokonce o 68 procent, vyplývá z dat organizace Ropid, která pražskou MHD zajišťuje. Zatímco před pandemií se o pracovním dnu uskutečnilo zhruba 1,16 milionu cest, v současné době je to v průměru 368 tisíc cest.

V případě tramvají a autobusů klesl počet cestujících v pracovní dny shodně o 63 procent. U tramvají je to z 1,105 milionu cest na 407 tisíc a u autobusů z předcovidových 1,015 milionu na 380 tisíc.

Město kvůli snížené poptávce omezilo od 10. března počet spojů. Důsledkem je však hromadění lidí na zastávkách a v jednotlivých prostředcích, což je v rozporu s opatřeními, která mají zabránit šíření koronaviru.

Koronavirus loni srazil počty cestujících v pražské MHD

Domácí

Mluvčí Ropidu Filip Drápal však krok hájí: „Jedná se o stejný režim jako o prázdninách, kdy je provoz dimenzován na úbytek 20 procent. Z toho je patrné, že i po tomto omezení bude kapacita nastavena asi trojnásobně větší, než by bylo skutečně potřeba.”

Intervaly metra na lince se prodloužily na lince A až o 40 sekund, na lince B až o 30 sekund a na lince C až o 20. Kromě toho tramvaje začaly jezdit podle prázdninových řádů si intervalem 10 minut.

Denní provoz MHD končí mezi 22.00 a 22.30.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám