Hlavní obsah

Koronavirová mapa: Praha a okolí nejtmavší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíce odhalených případů nákazy koronavirem hlásí v současnosti Praha a okresy, které ji obklopují. Počet nakažených na 100 000 obyvatel za sedm dní tam přesahuje 2500 případů. Podle odhadů ministerstva zdravotnictví by měla vlna způsobená variantou omikron kulminovat v tomto týdnu. I když počty nakažených stoupají zhruba od začátku roku a dosahují rekordních hodnot, zatím dál platí, že se neprojevují na počtu hospitalizací.

Článek

V metropoli a sousedních okresech Praha-východ a Praha-západ je průměrná týdenní incidence nad hranicí 2500 potvrzených případů. V samotné metropoli je to 2506, v Praze-západ 2870 a v Praze-východ dokonce 2925 případů.

Oproti situaci před týdnem je průměrná sedmidenní incidence v těchto okresech téměř dvojnásobná. V metropoli bylo v pracovní dny minulého týdne odhaleno opakovaně přes 5000 tisíc případů nákazy za den, což znamenalo rekord.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v neděli uvedl, že v Praze se epidemie proměňuje, kdy se z nižších věkových skupin přesouvá mezi střední a starší populaci a mezi dětmi již incidence klesá.

Počty nakažených rostou napříč celou Českou republikou. Zatímco před týdnem byla ještě v několika okresech průměrná incidence mezi 300 a 400 případy na 100 tisíc obyvatel za týden, aktuálně se v „nejlepším” Bruntále pohybuje kolem 540. Následují okresy s incidencí blížící se 800 případů.

Celorepublikově se incidence dostala na 1491 případů na 100 000 lidí a je nejvyšší od začátku epidemie.

Odborníci čekají, že čísla ještě porostou. Podle odhadů ministerstva zdravotnictví může v týdnu denně přibýt až 80 000 potvrzených případů.

Už počty víkendových nových případů byly doposud nejvyšší, rekordní přírůstek za všední den je z úterý minulého týdne - 28 493 potvrzených nákaz.

Počty nakažených covidem se zatím výrazněji neprojevují na lůžkách v nemocnicích. K nedělnímu datu bylo hospitalizováno 1448 pacientů s covidem, z toho 190 ve vážném stavu. Čísla s drobnými výkyvy klesají od začátku prosince, kdy bylo v nemocnicích přes 7000 nakažených.

Nadále klesá i bilance úmrtí. V posledních dnech šlo o 20 až 30 lidí za den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám