Hlavní obsah

Koronavirová mapa: Nejtmavší jsou Moravskoslezský a Jihočeský kraj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epidemie koronaviru v Česku v posledních dnech zesiluje. Nejhorší vývoj je aktuálně v Moravskoslezském a Jihočeském kraji, kde se týdenní incidence – tedy počet nakažených na 100 000 obyvatel za uplynulých sedm dní – vyšplhala nad hranici 100 případů. V rámci okresů mohou být čísla ještě výrazně vyšší. Přibývá také hospitalizovaných pacientů s covidem.

Článek

Od minulého týdne se denní přírůstek odhalených nákaz pohybuje s výjimkou víkendů nad tisíci případy. V úterý tohoto týdne jich bylo 1512, ve středu 1497.

Současně postupně přibývá i hospitalizovaných, jichž je aktuálně 407, z toho 80 ve vážném stavu. Denně také někdo s covidem zemře – jde sice stále o jednotky případů, ale nárůst je znát. Nula byla naposledy v kolonce úmrtí s covidem na konci září.

Celorepublikově je nyní týdenní incidence na hodnotě 69, třeba Moravskoslezský kraj ale hlásí 117 potvrzených případů na 100 000 lidí a Jihočeský 111. S odstupem pak následují Praha (87) a Olomoucký kraj (84). Naproti tomu v Libereckém a Královéhradeckém kraji je incidence shodně na 23 případech.

Z okresů jsou na tom nejhůře České Budějovice, kde průměrná týdenní incidence šplhá k hodnotě 183 potvrzených případů. Ostrava-město hlásí 172 případů. S odstupem následují Opava (149), Prachatice (126) a Přerov (122). Nad hranicí 100 případů je celkem deset okresů.

Na opačném konci pomyslného žebříčku je Cheb s necelými devíti případy. Nízkými čísly se mohou pochlubit rovněž Jeseník (11), Tachov (13)  či Jablonec nad Nisou (14).

Podněty pro vakcinaci: Peníze zabírají, jinak nic

Evropa

Hodnotami týdenní incidence odpovídá aktuální vývoj zhruba polovině května. Zatímco ale tehdy čísla po jarním vrcholu epidemie razantně klesala, nyní lze sledovat pozvolný, leč setrvalý vzestup.

Nejde zatím o nic překvapivého – modely epidemiologů s podobným vývojem počítaly, i s přihlédnutím k tomu, že nemalá část populace očkování odmítá a že někteří lidé spoléhají na protilátky po prodělání infekce. Predikce Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) předpokládá na konci října kolem 2000 nových případů nákazy denně.

Lidé, kteří byli na jaře očkováni mezi prvními, mohou aktuálně dostat posilující třetí, v případě jednodávkové vakcíny druhou, dávku. Takto je prozatím naočkováno přes 30 000 osob.

Ke středě bylo alespoň jednou dávkou naočkováno 67,2 procenta populace nad 16 let.

Ve čtvrtek zasedá vládní Rada pro zdravotní rizika. Ministerstvo zdravotnictví by následně mělo představit novou strategii.

Dříve zavedeným systémem PES či systémem balíčků, podle nichž by se už v Česku zpřísňovala opatření, se vláda neřídí. S přírůstem naočkovaných chce opatření odvíjet hlavně od množství hospitalizovaných.

Čísla hospitalizovaných rostou, Babiš oznámil představení nové strategie

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám