Hlavní obsah

Kořistka: detektor lži mi dal za pravdu

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Unionistický poslanec Zdeněk Kořistka ve středu oznámil, že podle analýzy detektoru lži nelhal, když obvinil Marka Dalíka, tajemníka předsedy ODS Mirka Topolánka a lobbistu Jana Večerka z pokusu o desetimiliónový úplatek. Ti si stojí za svým a nadále tvrdí, že Kořistka lže. Výsledky zkoušky označili za zmanipulované.

Foto: Monika Czabeová

Basketbal Olomouc

Článek

Stejně reagovaly i špičky ODS. Padla i slova o profesionálním lháři či o chorobném Kořistkově mozku.

Poslanec se tříhodinové zkoušce detektorem podrobil minulý pátek. "Řekl mi to přímo policejní vyšetřovatel," uvedl pro Právo k výsledku. "Přijal jsem první termín, který mi policie nabídla. S tím jsem neměl od samého počátku žádný problém," dodal Kořistka.

Dalík s Večerkem mu měli úplatek nabídnout v červenci za to, že povalí novou Grossovu vládu při hlasování o důvěře.

Ministr vnitra František Bublan zprávu potvrdil v televizi Prima slovy: "Já jsem dostal informaci, že výsledek byl kladný, že pan Kořistka mluvil pravdu."

Sama policie se v hodnocení zkoušky drží poněkud zpátky. "Údaje z výslechu poslance Zdeňka Kořistky na detektoru lži experti kriminalistického ústavu již analyzovali. Tento analytický výstup jsme včera obdrželi. Nyní ho vyhodnocuje policejní komisař našeho útvaru," řekl Právu ve čtvrtek zástupce ředitele republikového Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Josef Bečvář.

Večerek: je to výplod chorobného mozku

Někteří činitelé ODS i oba lobbisté působili po Kořistkově oznámení nervózně. Reagovali opětovným zpochybňováním detektoru i poslance.

Topolánek na dotaz Práva informaci o výsledku Kořistkova výslechu komentoval: "Jsou pouze dvě možnosti. Jedna, že je profesionální lhář, a ta druhá, že obavy, jaký typ otázek a kdo bude tento test vyhodnocovat, jsou oprávněné. Buď na straně otázek, nebo na straně hodnocení došlo k manipulaci."

Na dotaz, zda by přece jen nechtěl zkoušku detektorem podstoupit, aby prokázal svou pravdu, uvedl: "Opakuji, jsou pouze dvě možnosti..."

Večerek detektor odmítá

Večerek, který nápad jít na detektor odmítá, Právu řekl: "Nezlobte se, nebudu už reagovat na žádné výplody chorobného mozku pana poslance Kořistky. Takže chcete-li znát stanovisko, tak se obraťte na mého právního zástupce."

Večerek zdůraznil, že neví, zda výsledek detektoru potvrdili policisté, nebo si jej "chorobný pan Kořistka už vyložil. Lže, jako když tiskne," dodal Večerek.

Dalík, jenž se na šetření detektorem rovněž nechystá, reagoval obdobně: "Já na to neříkám nic. Co mám říkat? Já si stojím za svým, podal jsem na něj žalobu, tím to pro mě končí," řekl Právu. Detektor považuje za lehce zmanipulovatelný, což podle něj bylo v minulosti mnohokrát dokázáno. Navíc nemá v českém právním řádu své místo. Výsledek totiž není u soudu považován za důkaz.

Je to jen mediální čeření, tvrdí ODS

Bez ohledu na to, zda Kořistka skutečně hovořil pravdu, může mít kauza značný vliv na dění v ODS, kterou čeká v prosinci volební sjezd. Topolánkovi straničtí kolegové ve čtvrtek význam výsledku detektoru zlehčovali.

"To, že pan Kořistka tvrdí, že obstál na detektoru lži, ještě neznamená, že mluvil pravdu. On pravdu nemohl mluvit, protože od počátku je to lež. ODS nikdy nic panu Kořistkovi nenabízela," reagoval místopředseda ODS Petr Nečas. Tvrdil, že jde o "šamanské hry".

Odmítl se vyjádřit k tomu, zda by měli detektor absolvovat i zbývající účastníci schůzky, při níž měla nabídka úplatku padnout: "To je naprosto jejich problém, ti lidé nemají s ODS nic společného," prohlásil.

Jak Nečas, tak i jeho stranický kolega, místopředseda Sněmovny Ivan Langer, argumentují tím, že podle nálezu Nejvyššího soudu z roku 1992 výpověď na tzv. detektoru lži není možné považovat za důkaz: "V tomto smyslu to považuji za mediální čeření se snahou odpoutat pozornost od podstaty věci, aby se mohlo říkat, že ten, kdo neodmítá detektor lži, je správný a poctivý, a ten, kdo odmítá, je zločinec."

Není vítěze

Ve vyjádřeních, zda Kořistka mluvil pravdu, byl Langer zdrženlivější než Nečas: "Kauza nesmí skončit do ztracena. Buď někdo bude obviněn z korupce, nebo někdo z pomluvy nebo z křivého obvinění. Nejhorší pro politiku i veřejnost by bylo, kdyby to vyvanulo a všichni jsme se tvářili, že se nic nestalo. Padni, komu padni." Langer připustil, že by vinny mohly být obě strany.

Část ODS již Topolánkovi kauzu vytkla. Nečas například v srpnu řekl: "Že to neprospívá, je zjevné." Také šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý tvrdil, že případ poškozuje celou stranu. "To je přesně případ, kdy není vítězů. Jsou jenom více a méně poražení," uvedl v srpnu.

Bublan: dílčí výsledek, ale něco naznačuje

Výsledek vyšetření na detektoru nepřeceňuje ani ministr vnitra Bublan: "Není to konečné, je to jen dílčí výsledek vyšetření. Záleží na tom, zda se mu podrobí i ostatní. Je to jen jedna část celé kauzy, není to nic podstatného, dá se z toho však již něco usuzovat," řekl Právu.

"Úkony policie budou dále pokračovat, výslednice ještě není zdaleka hotová. Byla pouze ukončena jedna část šetření, na který policie kladla důraz," dodal Bublan.

Unionisté jsou spokojeni. "Nikdy jsem nepochyboval, že mluvil pravdu," řekl na dotaz Práva na Kořistkovu adresu místopředseda US-DEU a ministr obrany Karel Kühnl. Podotkl ale, že otázkou zůstává, jak to dokázat. Kühnl dál tvrdí, že výslechu na detektoru by se měli zúčastnit i další aktéři.

Reklama

Související články

Kořistka je podle KSČM politickou mrtvolou

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček soudí, že by se měla ODS bránit vážnému obvinění Zdeňkem Kořistkou, neboť to může "deklasovat" konkrétní osobnosti z vedení...

Prezident Klaus Kořistkovi nevěří

Prezident Václav Klaus varoval v neděli před vyvoláním umělého skandálu, souvisejícího s údajným pokusem uplatit poslance US-DEU Zdeňka Kořistku. "Pana...

Výběr článků

Načítám