Hlavní obsah

Kongres ODS: kritika, urážky i námluvy

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUHAČOVICE

Občanští demokraté se na svém sobotním kongresu v Luhačovicích předháněli ve zdrcující kritice současné vlády, v níž nechyběly osobní invektivy a závažná obvinění. Současně však neskrývali své potěšení z projevu šéfa koaliční KDU-ČSL Miroslava Kalouska.

Foto: Lucie Zikmundová

Lucii Tůmové s dcerou Elizabeth gratulovali zástupci nemocnice, také primářka neonatologie MUDr. Lenka Doležalová.

Článek

Protivládní útok zahájil stranický šéf Mirek Topolánek, který vyzdvihl zářijový neúspěšný pokus ODS sesadit Špidlův kabinet: "Obnažil na jedné straně nekompetentnost, programovou rozplizlost a nedůvěryhodnost a na straně druhé chamtivost, klientelismus a účelovost současné podivné vlády," prohlásil Topolánek. Vládě se podle něj dá věřit pouze to, že chce občany "ožebračit, omezit jejich svobodu, otupit aktivitu a u toho se napakovat".

Nezaměstnanost chce vláda podle šéfa ODS léčit "jakoby na obezitu ordinovala vepřové koleno nebo lépe anorektičce dietu... Chtějí-li nás socialisté učit hospodařit, je to stejné, jako když nás komunisté chtěli v perestrojce učit demokracii. To, co se děje dnes s rozpočtem ČR, je horor, který musí rychle skončit". ODS podle svého šéfa musí pokračovat v politice "nesmlouvavé kritiky a nulové tolerance".

Odpor k ČSSD kontrastoval s prohlášeními většiny představitelů nejužšího vedení ODS, kteří se tento týden nechali slyšet, že se soc. dem. za určitých okolností jsou ochotni v budoucnu spolupracovat.

Kalousek: naše partnerství bude prospěšné

Pozvánku na kongres obdržel jediný představitel konkurenční strany - Kalousek. Tomu se občanské demokraty zjevně podařilo přesvědčit, že přijel s podanou rukou. "Je dost věcných témat, kde svedeme před voliči poctivou soutěž o jejich podporu, abychom nemuseli vyhledávat témata zástupná a stavět umělé strašáky, které se pak mezi námi stávají umělými bariérami. Za KDU-ČSL chci přislíbit maximálně věcnou a korektní diskusi. O totéž chci požádat i vás," pronesl Kalousek.

Jeho projev byl přerušen potleskem, když ujistil: "Nejsme a nebudeme exponenty žádné církve na české politické scéně. Účelové a nepravdivé podsouvání politického klerikalismu nás v budoucnosti nepřekvapí a nezraní pouze od komunistů, protože s komunisty nikdy nechceme spolupracovat. KDU-ČSL jasně deklaruje pozici, že Benešovy dekrety jsou pevnou součástí našeho právního řádu, a že jakákoliv revize úkonů podle nich učiněných nepřipadá v úvahu."

Připomněl pak, že ODS s lidovci úspěšně spolupracuje v řadě krajských a obecních zastupitelstvech. Lidovci, podle svého šéfa, vidí v ODS partnery, "se kterými má zájem na všech úrovních správy a v každé chvíli hledat řešení, které bude nejvhodnější pro občany v dané obci, v daném kraji, v ČR." Nakonec prohlásil: "Rozhlížím se tímto sálem, řadu z vás znám a dovoluji si dívat se vám do očí. Pak si vybavím sál v Ostravě, kde před čtrnácti dny zasedal sjezd křesťanských demokratů, představím si jejich tváře a jejich oči a nepochybuji ani na okamžik, že se nám to podaří."

Na pozdější dotazy novinářů šéf lidovců odmítl interpretaci svého projevu jako nabídky změnit složení současné koalice i tvrzení, že by mu ODS byla bližší než ČSSD.

Nečas: kapitálové skupiny nás chtějí chytit do pavučiny

S jedním z nejemotivnějších projevů vystoupil místopředseda ODS Petr Nečas, který se - na rozdíl od svých stranických kolegů - pustil i do Kalouska. Svůj projev zaměřil na kritiku propojování politiky a ekonomiky. Premiéra Vladimíra Špidlu označil za člověka, který je "v lepším případě označován za roztomilého popletu a v horším případě dokonce za poctivce, který chce vyčistit Augiášův chlév. Místo, aby byl označen po pravdě a právem za lháře a podvodníka."

Následovalo konkrétní obvinění: "Český premiér svým osobním zásahem mění podmínky privatizace hnědouhelných společností, aby nahrály konkrétní firmě." Vládní činitelé dosazují podle Nečase "své kamarádíčky a spojence do čela každé společnosti se státní účastí, kde to jen jde". Na ODS tuto kritiku, tak jako na loňském kongresu, však místopředseda ODS nevztáhl.

Nečas nicméně také řekl: "V ČR jsou momentálně tři silné kapitálové skupiny se silným mediálním vlivem a nejvíce silným propojením se světem politiky. Je to skupina ČSOB, Patria Finance a jejich vlastník, belgická banka KBC. Je to investiční skupina Appian Group a je to kapitálová skupina PPF." Občanští demokraté podle Nečase nejsou prosťáčci, aby nevěděli, že podobné věci se dějí a sami o sobě ještě neznamenají nic nezákonného či špatného. "Je však jasné, že tyto skupiny chtějí do svých pavučin vedle vládní koalice chytit i nás."

Zaznělo na kongresu ODS

Martin Říman, stínový ministr průmyslu a obchodu:

"Největší tragédií dnešních dnů totiž je, že této zemi vládnou dva polodospělí mocichtiví holobrádci prostřednictvím paranoidního autisty, libujícího si v četbě odposledchů."

Petr Nečas, místopředseda ODS:

"Mají-li komunisté jako svou ideologii marxismus-leninismus, mají čeští socialisté svůj špidlismus-grossismus. Mimochodem, je podobně jako marxismus-leninismus postaven na třech zdrojích a pilířích: Na Zemanově politické ekonomii deficitního financování, na Šloufově velmi velmi materialistické filozofii a na Škromachově neutopickém socialismu."

Na Kalouskovu adresu Nečas prohlásil, že jeho vítězství ve volbách předsedy KDU-ČSL není vítězstvím ODS. "Neposunuje lidovce blíž ODS, protože ti se pevně identifikují se současnou vládní koalicí i s tím, co dělá či nedělá. Neposunuje nás blíže ani případné povolební spolupráci, protože jak Cyril Svoboda, tak Miroslav Kalousek mají geneticky zakódován archetyp lidoveckého chování - jít s tím, kdo více nabídne, být s tím, kdo dá kousnout větší sousto mocenského koláče, spolupracovat s tím, kdo umožní uspokojit zájmy většího počtu bratří a sester."

Reklama

Související články

V ODS sílí hlasy pro partnerství s ČSSD

Dnes začíná v Luhačovicích kongres ODS, na němž se největší opoziční strana pokusí posílit svou pozici na politickém kolbišti. Již nyní se zdá, že k tomu...

Výběr článků

Načítám