Hlavní obsah

Konec jedné éry. Kamera zachytila demolici těžní věže dolu Staříč III

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Demolicí 55 metrů vysoké těžní věže skončila v úterý definitivně historie Dolu Staříč III v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku. Někdejší symbol hornictví promění dělníci s pomocí těžké techniky v hromadu šrotu, která má demolici zaplatit.

OV Demolice dolu StaříčVideo: Právo

 
Článek

Důl Staříč III byl svého času největší šachtou v Ostravsko-karvinském revíru na koksovatelné uhlí. Jeho výstavba začala v roce 1962, o dva roky později odstartovalo hloubení jámy. Ta měla téměř kilometr. Dobývací prostor dolu měl rozlohu přes 40 kilometrů čtverečních a rozkládal se na územích třinácti obcí včetně Frýdku-Místku.

V roce 2017 ale těžba skončila a začala postupná demolice areálu. „Zlikvidovala se lokalita Sviadnov, teď je na pořadí lokalita Chlebovice. Je to nostalgie pro většinu zaměstnanců, kteří tady strávili většinou desítky let svého života,“ přiznal Ivan Šimek, závodní Dolu Staříč, který na Staříči i nedalekém Paskově pracuje od roku 1989.

Foto: Pavel Karban, Právo

Nejprve šla k zemi vrchní část věže, kterou dělníci odřezali. Po ní snesl jeřáb postupně i všechny lanovnice.

Obvodový plášť zmizí do konce týdne

Vyprázdněné hornické areály převzal od těžební firmy OKD státní podnik Diamo. Ten nechal nejprve zasypat na Staříči dvě těžební jámy. Nyní přišla na řadu demolice samotné věže. Tu likvidují dělníci po částech. Nejprve odstranili vrchní kostku, kterou jeřáb snesl na zem, a po ní šla k zemi postupně i těžní kola zvaná lanovnice.

„Do konce týdne bude zdemolován obvodový plášť šachetní budovy za pomocí demoličních bagrů, pak dojde ke složení zbytku věže a k jejímu rozpálení na menší části,“ popsal Milan Paľo, vedoucí realizace útlumu závodu Darkov, státního podniku Diamo. Dodal, že vzniklý šrot pokryje náklady na demolici. Pohybovat se mají v řádu několika milionů.

Obdobně demoliční práce jako na Staříči plánuje letos Diamo také na Karvinsku. „Připravujeme demolice povrchových objektů na lokalitě Lazy, bývalé úpravně uhlí, a pokud dobře dopadne roční plán, tak také demolici šachetní budovy Doubrava III,“ prozradil Paľo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám