Hlavní obsah

Je tu tvrdý lockdown, řekl Blatný. Chystá model pro rozvolňování a zpřísňování

Novinky, ČTK, Alžběta Trousilová

Ministr zdravotnictví připravuje model, podle kterého by se v budoucnu měla rozvolňovat či zpřísňovat opatření podle momentálního vývoje nákazy. Ve středu poslancům řekl, že model bude po krajích a změny budou brát v úvahu například počet nakažených za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel, množství nákaz mezi seniory nebo podíl pozitivních na počtu testovaných. Současná opatření popsal jako tvrdý lockdown.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Článek

Každý region se bude podle modelu posuzovat na škále od nuly do sta z hlediska všech sledovaných hodnot. Budou barevně odlišeny na pětistupňové škále.

„Cílem je maximální čitelnost a predikovatelnost, a proto jsou tam zahrnována kritéria, která si může každý občan vyhodnotit. Naším cílem je, aby s tímto skórovacím systémem mohli pracovat i běžní lidé,“ řekl ministr. První variantu chce mít Blatný do začátku příštího týdne.

Přehledná pravidla pro zpřísňování opatření? Plán jsme měli, tvrdí Prymula

Domácí

Za úterý přibylo v Česku přes 12 000 nových případů nákazy. Právě čísla za pondělí a úterý měla podle Blatného ukázat, jak se epidemie vyvíjí. „Čísla v pondělí a úterý nám říkají jen to, že se stav nezhoršuje,“ řekl Blatný v České televizi. „Byl bych opatrný s tím, říkat, že se zlepšuje,“ dodal.

Podle ministra bude jedním z prvních rozvolnění návrat žáků na první stupně základních škol. Kdy by se tak mohlo stát, nespecifikoval, není ale podle něj pravděpodobné, že by to bylo v horizontu týdne či deseti dní.

Je tu tvrdý lockdown

Blatný řekl, že si nechal vypracovat tabulku, která dává do korelace to, jaká opatření jsou v jednotlivých zemích a jaká opatření jsou v České republice. „Z ní dle mého soudu vyplývá, že v České republice je poměrně tvrdý lockdown už teď,“ uvedl ministr.

Politici se na tom, zda je fakticky tzv. uzávěra společnosti už s nyní platnými opatřeními, nebo to ještě lockdown není a teprve může přijít, nedokázali shodnout.

Semafor dávno zapomenut

Zpřísňování opatření se mělo v minulosti řídit tzv. semaforem, který také platil pro jednotlivé kraje. Tehdy byly určeny bílý, zelený, oranžový a červený stupeň a pro každý byla určena jednotlivá zpřísnění. Semafor nikdy nebyl úplně dokončen a opatření se jím fakticky nikdy neřídila.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula se pak nechal slyšet, že plán na zavádění konkrétních opatření při šíření nákazy měl připravený zhruba na šest týdnů dopředu, počty nakažených pak ale rostly tak rychle, že už se jím nedalo řídit. Pak řekl, že plán představí, až se situace uklidní.

Reklama

Výběr článků

Načítám