Hlavní obsah

Končící ředitel FN Brno: Chci se vrátit k medicíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba ohlásil před dvěma týdny svou rezignaci k 30. dubnu. Právu řekl, že o ní už dříve mluvil s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09), který byl ještě loni Štěrbovým podřízeným, jelikož vedl ve FN Brno radiologickou kliniku.

Foto: Archiv Práva

Ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba

Článek

Nedávno od ministra Válka zaznělo, že budete evropským koordinátorem pro péči o dětské onkologické pacienty z Ukrajiny. Co to obnáší?

Žádná taková funkce dosud neexistuje, pacienti přijíždějí do obou českých dětských onkocenter prakticky trvale. Přebíráme je do péče tak jako české pacienty. Oproti předchozím letům počítáme s nárůstem počtu pacientů, a tím pádem i nákladů zhruba o 15 procent.

Můj nástup byl spíš výsledkem tlaku řady kolegů v nemocnici. Už tenkrát jsem říkal, že to vidím na dva roky

Jste členem výboru Evropské lékové agentury (EMA). Americká FDA nedávno schválila pro omezenou skupinu pacientů lék proti pokročilé rakovině prostaty, za jehož vývojem stojí i česká vědkyně. Jaké jsou podle vás šance, že ho ještě letos schválí i EMA?

Postavení tohoto léku v oblasti karcinomu prostaty mi jako dětskému onkologovi nepřísluší hodnotit, nicméně pediatrický výbor EMA (jehož je Štěrba členem) bude hodnotit především jeho potenciál pro dětské pacienty, který zatím vidíme především v léčbě osteosarkomů (kostních nádorů), ale i některých dalších typů nádorů. Ale je to vše zatím ještě v oblasti testování v laboratořích a eventuálně v klinických studiích.

V Olomouci testují unikátní lék na rakovinu prostaty

Domácí

Proč jste na funkci ředitele FN Brno rezignoval už po dvou letech? Ministr Adam Vojtěch (za ANO) vás jmenoval v lednu 2020. Budí to dojem, že někomu vyklízíte pozice.

Do pozice ředitele jsem se v roce 2019 nikterak netlačil. Můj nástup byl spíš výsledkem tlaku řady kolegů zevnitř nemocnice, a už tenkrát jsem říkal, že svůj horizont vidím zhruba na dva roky. A to jsem netušil, co mě, a hlavně nemocnici, čeká. Ať už v podobě covidové pandemie, nutnosti reprofilizovat lůžka vždy na nové vlny, očkovat, kyberútok, tornádo a nyní ruská agrese na Ukrajině.

Zbývalo mi během těch dvou let málo času na medicínu, což mi vadí. Poločas rozpadu medicínských znalostí jsou čtyři roky. Musím se vrátit s pokorou k medicíně, jinak bych brzy jako doktor za nic nestál.

Obří porodnice v Brně se prodraží. Ministerstvo už miliardy nepřisype

Domácí

Překvapila vás rychlost, s jakou bylo vypsáno výběrové řízení na vašeho nástupce?

Ne. S panem ministrem jsem o tom už nějakou dobu mluvil, a je povinností ministerstva na nastalou situaci reagovat poměrně rychle.

V jakém stavu nemocnici přenecháte?

Dokončit jistě vše nestihnu. Rozběhnutých projektů a plánů je spousta. V první řadě výstavba nové porodnice, řada navazujících staveb, jako třeba lékárna, rekonstrukce několika jednotek intenzivní péče a další. Areál je dlouhodobě těžce podfinancovaný a celkový deficit jsme spočítali na 7 miliard korun. Je to spousta práce pro mnoho lidí na mnoho let.

Tlumočnicemi při ošetření dětí budou i uklízečky

Domácí

Zamíříte na novou pozici?

Předpokládám, že se vrátím na Kliniku dětské onkologie ve FN Brno. Budu mít více času na vědu, výzkum, výuku a mezinárodní koordinaci řady projektů v dětské onkologii.

Reklama

Související články

Tablety proti covidu pro Česko nakoupí FN Brno

Dojednáno. K dodání tablet, které snižují riziko vážného průběhu covidu i v případě varianty omikron, stačí jen podepsat smlouvu. Míč je teď podle ministra...

Výběr článků

Načítám