Hlavní obsah

Koncem léta na třetí či čtvrtou dávku proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé by se měli nechat přeočkovat třetí, případně už i čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu na konci léta před očekávanou podzimní vlnou. Minulý týden to doporučil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr Vlastimil Válek

Článek

Zásadní je, nakolik jsou lidé nemocí ohroženi i přes teplé letní měsíce, kdy se virus tolik neprojevuje.

„Koho musíme zásadním způsobem chránit, jsou lidé 55+ a lidé s komorbiditami,“ řekl Válek novinářům.

Šlo to i bez lockdownu? Čísla ze Švédska hovoří jasně

Koronavirus

Očkuje Izrael i USA

Rizikovým osobám, zpravidla těm s oslabenou imunitou, s chronickým onemocněním nebo po transplantaci, ale i seniorům s přidruženými nemocemi, radí ministr s přeočkováním nečekat.

Zároveň ale zdůraznil, že o přeočkování u těchto skupin rozhoduje zpravidla ošetřující lékař. Nelze stanovit univerzální interval.

Je lépe nechat se přeočkovat v srpnu, září, tak aby hladina protilátek začala stoupat v říjnu Vlastimil Válek

„Všem ostatním bych doporučil, aby se nechali přeočkovat tak, jako u chřipky před podzimní vlnou. A takto s tím pravděpodobně budeme muset počítat každý rok,“ dodal Válek.

„Je lépe nechat se přeočkovat v srpnu, září, tak aby hladina protilátek začala stoupat koncem října a v listopadu, prosinci, lednu byla nejvyšší a začala klesat až v únoru,“ vysvětlil.

Týká se to těch, kteří nejsou příliš ohroženi vážným průběhem nemoci.

Společná vakcína proti chřipce i covidu se letos už nestihne

Domácí

S podáváním čtvrté dávky má zkušenost například Izrael nebo třeba Spojené státy, kde ji tamní úřady schválily pro starší 50 let.

Izrael k tomu začátkem dubna zveřejnil i studii, podle které čtvrtá dávka zhruba ztrojnásobuje ochranu před vážným průběhem nemoci u pacientů starších 60 let v porovnání se třemi dávkami, napsal list Haarec.

Očkováno proti covidu je asi 65 procent české populace včetně dětí, zhruba 75 procent dospělých a přes 90 procent seniorů nad 65 let.

Přeočkování posilující dávkou podstoupilo téměř 4,2 milionu lidí. Česko má přes 10,5 milionu obyvatel.

KLDR hlásí 174 tisíc nově nakažených a 21 mrtvých. Kim mluví o velké katastrofě

Koronavirus

Ministr zdůraznil, že současné vakcíny chrání proti těžkému průběhu i u varianty omikron, což ukazuje i analýza resortu z letošního jara.

Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška data ukázala, že ochranný efekt přesahoval 80 procent.

Je však rozdíl mezi ochranou před nákazou, která s odstupem tří až čtyř měsíců klesá, a ochranou před těžkým průběhem.

Ta je totiž trvalejší. I očkovaný se může nakazit, avšak těžké průběhy jsou podle Duška výjimečné a jde především o starší osoby s řadou dalších nemocí.

Léky na omikron za miliony brzy projdou, část se vyhodí

Domácí

Podíl neočkovaných, kteří skončili na JIP, byl 75 procent proti očkovaným, uvedl. U neočkovaných byl navíc věkový průměr kolem 45 let, u očkovaných šlo nejčastěji o seniory.

Chrání také po transplantaci

Význam očkování potvrzuje i studie českých vědců z IKEM, kterou publikovali v prestižním vědeckém časopise Annals of Internal Medicine.

Zkoumali riziko, že se očkovaní pacienti po transplantaci ledvin, kteří mají v důsledku léčby oslabenou imunitu, nakazí covidem.

Analyzovali vývoj u víc než 2100 pacientů v průběhu jara 2021, kdy v Česku řádila varianta alfa.

„Vakcinace mRNA vakcínami (od Pfizeru či Moderny) snižuje riziko nákazy o 46 procent, což je velmi solidní výsledek,“ vyzdvihl hlavní závěr studie přednosta transplantačního centra IKEM Ondřej Viklický.

Je přesvědčen, že očkování zachránilo „mnoho životů“.

Reklama

Výběr článků

Načítám