Hlavní obsah

Komunisté vedení neodvolali, Filip pokračuje

Právo, ada, nig, rap
Nymburk
Aktualizováno

Komunisté jednali o tom, jestli stranu do podzimních říjnových voleb povede Vojtěch Filip, nebo zda si do svého čela postaví novou tvář. Většina účastníků jednání ústředního výboru KSČM v Nymburce sice podpořila, aby se volba nového vedení konala hned, ale vedení se odvolat nepodařilo.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vojtěch Filip povede KSČM do voleb

Článek

Filip i nadále zůstává v čele strany a s ním pokračuje i dosavadní vedení. K odvolání se nenašel dostatečný počet hlasů.

Pro odvolání Filipa hlasovalo 46 členů ústředního výboru, potřeba jich bylo pro odvolání 60, tedy dvě třetiny z devadesáti členů.

Filip svůj mandát považuje za dost silný, ačkoli pro jeho setrvání ve funkci hlasovalo jen 29 přítomných členů. „Celé vedení dopadlo obdobně, chybělo 15 až 20 hlasů k odvolání, to považuji za celkem silný mandát,“ řekl Filip.

Místopředseda Petr Šimůnek posbíral 43 hlasů pro setrvání, pro jeho odvolání bylo 34 hlasujících.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nový místopředseda Milan Krajča (vpravo)

O uvolněný místopředsednický post po europoslankyni Kateřině Konečné se  ucházeli Milan Krajča, Michal Kostka a Jiří Dolejš. Ve druhém kole nakonec uspěl Krajča, když dostal 47 hlasů od 78 hlasujících.

„Chci se zadati o to, abychom se představili jako alternativa směřování ČR,“ uvedl Krajča.

Dorazilo málo delegátů

Podle informací Práva bylo pro variantu v sobotu vedení neměnit pouze 17 z 75 přítomných členů stranického orgánu.

Petříčkův pád KSČM nezviklal, vládu už dál tolerovat nebude

Domácí

Filip, který vede komunisty již 15 let, ještě v minulém týdnu Právu tvrdil, že dá svou funkci k dispozici a nenechá to dojít tak daleko, aby byl odvoláván. V sobotu ráno před jednáním ÚV ale České televizi řekl, že má zájem stranu ještě dovést do voleb.

„Funkci jsem dal k dispozici ke sjezdu. Není dokončeno to, na čem jsme se domluvili na 10. sjezdu, to dokončeno není. Proto chci rezignovat až k datu sjezdu,“ uvedl Filip. Dříve mluvil o možné rezignaci i kvůli zdraví. „To se stabilizovalo, takže jsem se rozhodl, že do podzimního sjezdu vydržím,“ odůvodnil změny rozhodnutí Filip.

KSČM má problém „v hlavě”, míní Konečná

Konečná rezignaci avizovala již dlouho zároveň se svým úmyslem kandidovat do čela strany. Ve svém projevu hovořila o tom, že problém strany je „v hlavě“, které lidé nerozumí.

Komunisté už nepodporují Babišovu vládu a jsou připraveni ji potopit

Domácí

O předsednické křeslo chtělo usilovat osm kandidátů. Vedle Konečné to byli Josef Skála, poslanci Leo Luzar, Miloslava Vostrá a Hana Aulická Jírovcová, bývalý poslanec Jan Klán, předseda městského výboru v Brně Martin Říha a Jan Zámarský z bruntálské organizace.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Testování účastníků jednání ústředního výboru KSČM

Kandidatura poslanců Stanislava Grospiče a Zdeňka Ondráčka nebyla jistá. Grospič například dříve uvedl, že se o funkci chce ucházet jen na stranickém sjezdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám