Hlavní obsah

Komunisté nabízejí vládě pomoc v klíčovém hlasování

Právo, jov, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunisté v úterý nevyloučili, že při hlasování ve Sněmovně podpoří zavedení dluhové brzdy. Vládní koalici by tím vytrhli trn z paty. Vzhledem k tomu, že zákon o tzv. finanční ústavě je ústavní novelou, je nutné, aby pro ni zvedlo ruku 120 poslanců z dvou set.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Filip

Článek

ODS, TOP 09 a LIDEM ale mají pouze sto hlasů. A soc. dem. s 54 poslanci odmítá pro dluhovou brzdu, která má vládu pod sankcemi zavázat k dodržování schodků, zvednout ruku.

Šéf komunistů Vojtěch Filip v úterý uvedl, že poslanecký klub jeho strany by o podpoře dluhové brzdy jednal, pokud by se vláda Petra Nečase (ODS) zavázala, že do konce volebního období již nepřijme žádný daňový balíček a bude usilovat o stabilizaci veřejných financí. „Pokud se tak nezaváže, nemáme žádný zájem tento zákon podporovat,“ vzkázal kabinetu Filip.

Vláda by mohla podmínku splnit

Pro vládu by nemuselo být splnění podmínek komunistů problémem. Stabilizaci rozpočtů sama prosazuje. Pokud jde o daně, premiér Nečas už v únoru prohlásil, že do konce volebního období se s daňovými sazbami hýbat nebude.

Šéf poslanců ODS Marek Benda si umí představit, že by kabinet podmínky komunistů splnil. „Čistě principiálně si to umím představit, že by se vláda k něčemu takovému zavázala,“ řekl Právu.

ČSSD je proti

ČSSD odmítá dluhovou brzdu podpořit, protože se obává, že by mohla svazovat ruce příští vládě. A tu má soc. dem. ambici vést. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek včera kritizoval i vznik Národní ekonomické rady v souvislosti s dluhovou brzdou. Tato rada by podle něj vyřadila z rozhodování Sněmovnu.

Občanští demokraté včera postoj soc. dem. kritizovali. Benda uvedl, že je třeba tuto stranu na probíhající schůzi poslanců „vystavit hlasování“. ČSSD dává podle něj svým postojem najevo, že se chce po volbách vrhnout na utrácení.

Podle vyjednavače ODS, místopředsedy poslaneckého klubu Jana Bauera, byla vládní koalice připravena ve většině případů požadavkům ČSSD ustoupit. „My jsme měli pocit, že z tohoto jednání odcházíme prakticky domluveni. Mimo jiné z tohoto důvodu mne ta zásadní změna velice mrzí,“ komentoval Bauer stanovisko ČSSD. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám