Hlavní obsah

Komise pět hodin vyslýchala Šlachtu. Odcházím spokojen, řekl

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Více než pět hodin vypovídal bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta před sněmovní vyšetřovací komisí k reorganizaci policie. Jednání, které bylo uzavřené, skončilo po půlnoci. Šlachta poté sdělil, že poslancům řekl vše, co chtěl. Zapochyboval, že by po svém vystoupení ještě mohl od státu dostat pracovní nabídku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Robert Šlachta (vpravo) vypovídal před sněmovní komisí k reformě policie

Článek

„Řekl jsem, co jsem měl na srdci. Otázky komise byly až nad moje očekávání, byly hodně na tělo. Já sám z toho jednání odcházím spokojen, zejména proto, že jsem mohl říct, co jsem říct chtěl,“ prohlásil Šlachta.

Dodal, že je zvědavý, jak poslanci s poskytnutými informacemi naloží. „Myslím, že ty informace byly hodně konkrétní a jdeme hodně do podrobností, které na takové půdě nezazněly,“ míní někdejší ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Asi se ožením, vtipkoval Šlachta

Šlachta rezignoval na svoji funkci právě kvůli chystané reformě. Od policie odešel po 26 letech, od prvního července je nezaměstnaný. Žádná pracovní nabídka od státu mu prý zatím nepřišla. Myslí si, že po jeho čtvrtečním projevu před poslanci ani nepřijde.

„Nemám zatím nic a myslím, že po tom, jakým způsobem vypovídám o věcech, které by asi měly zůstat utajeny, tak ani žádná nabídka nepřijde,“ komentoval. Představu, co bude po prázdninách dělat, prý nemá. „Asi se ožením,“ vtipkoval.

Pan Šlachta například nikdy nebyl traktorista
předseda komise Pavel Blažek

Šlachta nebyl traktorista, prohlásil Blažek

Předseda sedmičlenné komise Pavel Blažek (ODS) prohlásil, že informace, které se komise dozvěděla, byly závažné. „Nejpodstatnější bylo, že jsme se zabývali různými fámami a drby. Divili byste se, kolik věcí, o kterých se mluví, jsou úplně mimo realitu, ale bohužel konkrétně nemůžu říkat co,“ konstatoval Blažek.

Jeden příklad ale nakonec uvedl. „Pan Šlachta například nikdy nebyl traktorista,“ sdělil novinářům. Vzápětí dodal, že jsou ale i mnohem závažnější fámy, které často říkají politici.

Vláda o tom nenechala hlasovat. Nenavrhl to ani pan ministr Babiš, ani pan ministr Pelikán
Pavel Blažek

Blažek také řekl, že reorganizace by se podle něj měla odložit. „Byl-li bych vládním činitelem, tak si myslím, že s tím, jakým způsobem to bylo představeno a uděláno, by to býti nemělo,“ komentoval.

Kritizoval také ministra financí Andreje Babiše a šéfa spravedlnosti Roberta Pelikána (oba ANO), že o reorganizaci nenechali na vládě hlasovat, i když se do ní pořád obouvají.

„Vláda z důvodů, které mi nejsou známy, o tom nenechala hlasovat. Nenavrhl to ani pan ministr Babiš, ani pan ministr Pelikán - to znamená lidé, kteří vás zásobují neuvěřitelnými příběhy a vzkazkami, tak ty svoje ústavní pravomoci se nepokusili použít,“ kritizoval Blažek.

Šlachta mu na to hned opáčil, že komise ve čtvrtek večer mohla přijmout usnesení, ve kterém by vládě doporučila reformu ještě stopnout. „Usnesení jste mohli přijmout, to je můj názor jako občana Šlachty,“ nadhodil směrem k Blažkovi.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Robert Šlachta (vpravo) a bývalý šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek přicházejí na schůzi sněmovní vyšetřovací komise

Ke sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru má dojít 1. srpna.

Navrhnout ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), aby s reorganizací počkal, chtěl poslanec z Úsvitu Martin Lank. Ten řekl, že vystoupení Šlachty jeho obavy ze změn v policii nezmírnilo. „Navrhl jsem, zda bychom neudělali usnesení, aby ministr vnitra reorganizaci ještě zvážil nebo odložil, ale neprošlo to,“ povzdechl si Lank.

Ištvan mluvil čtyři hodiny

Ještě před Šlachtou poslanci vyslechli olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. Ten před komisí mluvil čtyři hodiny, předložil jí takzvanou Šlachtovu zprávu. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan (vlevo) a předseda sněmovní komise k reformě policie Pavel Blažek

Ve čtvrtek měl vystoupit také někdejší šéf ostravské expozitury Jiří Komárek. Jelikož se ale jednání protáhlo a Komárek navíc do Sněmovny přijel s horečkou, jeho projev se odložil na další schůzi. Ta proběhne 18 srpna.

Související téma

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta byl hostem diskuzního pořadu ČT Otázky Václava Moravce

Poslanci si na dalších schůzích vyslechnou také například vicepremiéra a ministra financí Babiše, stejně jako ministra vnitra Chovance, šéfa žalobců Pavla Zemana či pražskou vrchní státní zástupky Lenku Bradáčovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám