Hlavní obsah

Komedie kolem DPH na pivo pokračuje. Tentokrát se režie ujala ČSSD a ve hře je i lahvové

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Taškařice kolem DPH na pivo nebere konce. O další pokračování se postarali sociální demokraté. Ti už v úterý oznámili, že mají analýzu, která by měla pomoci se zmatkem v různých sazbách. Novinky zjistily, co analýza obsahuje. Poslanec ČSSD Václav Votava navrhuje, aby snížená 10procentní sazba neplatila jen na točené pivo, ale také na lahvové pivo v restauracích.

Foto: Profimedia.cz

Zelená láhev, hnědá láhev. Vyšší sazba, snížená sazba.

Článek

Když si v květnu dáte v restauraci točené pivo, číšník nebo servírka budou účtovat 10procentní sazbu DPH. Když si poručíte pivo lahvové, sazba DPH bude 21 procent.

Pan Lorenz či Trautenberk. Nové zdanění piva nepřestává Čechy fascinovat a bavit

Domácí

To by se mělo podle Votavy změnit a snížená sazba DPH 10 procent by se podle něj měla vztahovat jak na točené, tak lahvové pivo či pivo z plechovky konzumované v restauračním zařízení. Změna by se týkala jen provozovatelů restaurací a hospod, které jsou plátci DPH.

„Ale jsem přesvědčen, že pivo se nezlevní. Bude to kompenzace za to, že podnikatelé musí být v systému EET. Smyslem je zjednodušit vykazování DPH. Návrh obsažený v analýze směřuje také k zjednodušení vykazování DPH do systému EET,“ vysvětlil Novinkám Votava.

Nedomyslelo se to. ČSSD si sype popel na hlavu kvůli komedii kolem DPH na pivo

Domácí

Návrh předal šéfovi partaje Janu Hamáčkovi, který má analýzu řešit na koaliční radě s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Schillerová už ale nyní Novinkám sdělila, že návrh ČSSD by vedl k zkomplikování zdanění piva, protože by zavedl druhou sazbu pro lahvové pivo, kde dosud platila jednotná sazba 21 procent.

„Druhá sazba by navíc otevřela stavidla daňovým podvodům, neboť lahvové pivo není výsadou jen restauračních provozoven. Zároveň je to zcela proti duchu původního záměru podpořit českou pivní kulturu, která je pevně spjata s pivem čepovaným,” uvedla ministryně.

Pivo uvnitř, s sebou, nealko, limonáda...

Sazby DPH u piva se budou měnit od května, vláda změny prosadila ruku v ruce se spuštěním 3. a 4. fáze elektronické evidence tržeb.

Započítal jsem DPH na Starobrno jako na pivo. Lidé si utahují ze Schillerové

Domácí

Na točené pivo v restauracích bude platit sazba 10 procent, ve stáncích a na pivo s sebou zůstane sazba 21 procent, protože stánky nejsou podle zákona restaurační zařízení. Na nealko pivo v restauracích se bude vztahovat také 10procentní sazba, na nealko ve stáncích ale 15procentní.

Bramobračku ukazuje teoretická tabulka, která už několik dní koluje internetem a ukazuje devět modelových případů, jak se DPH vypočítává. Podle ministerstva financí je tabulka manipulativní, premiér ji označil za idiotskou.

„Idiotská teoretická tabulka” cloumá českou politikou, komedii kolem DPH na pivo chce řešit vládní ČSSD

Domácí

ČSSD tento týden přiznala, že se „to nedomyslelo” a při snižování DPH si zákonodárci neuvědomili, jaký chaos to může způsobit. Premiér i ministryně financí jakékoliv selhání odmítají.

Novinky tento týden oslovily několik poslanců a zeptaly se jich, jak se v sazbách DPH na pivo vyznají oni sami. Na výsledek se můžete podívat ve videu.

V DPH na pivo se nevyznají ani sami poslanciVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám