Hlavní obsah

Kombinace mnoha léků ohrožují zdraví desetitisíců pacientů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už při užívání více než čtyř různých druhů léků současně může člověku hrozit nebezpečí poškození zdraví. Mohou znásobovat účinnost druhého léku, případně zvyšovat jeho nežádoucí vedlejší účinky. Riziko stoupá s každým dalším užívaným medikamentem a při terapii osmi léky současně je závažná interakce takřka jistá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nebezpečných osm druhů různých léků užívalo v průběhu roku 2012 téměř 37 tisíc našich klientů. Přes 2300 klientů si v uvedeném roce vyzvedlo z lékárny celkem 20 druhů léků, čtyřiadvacet klientů si jich vyzvedlo dokonce 40 druhů. A máme i jednotlivce, kteří měli předloni předepsáno 60 a více různých druhů léčiv,“ seznámil Právo v pondělí s výsledky analýzy generální ředitel největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) Jaromír Gajdáček.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokud například pacient bere lék na ředění krve a k tomu si vezme lék, který má jako vedlejší účinek také ředění krve, pak se „ředicí“ účinek znásobí a pacient může například i vykrvácet. Je třeba dát pozor i na kombinace antibiotik a léků na snížení cholesterolu.

Léky na bolest zatěžují játra

Rovněž při kombinaci léků proti bolesti, tzv. analgetik bychom měli být velmi obezřetní, protože tyto léky nesmírně zatěžují játra. ZP MV ČR přišla s novinkou, jak nebezpečným kombinacím zabránit už při jejich předepisování lékaři.

Ve spolupráci se společností CompuGroup Medical spustila unikátní projekt určený všem praktickým lékařům, kteří s pojišťovnou komunikují elektronicky. Díky tomuto projektu získají praktičtí lékaři ucelený přehled o všech užívaných lécích konkrétního pacienta.

„Údaje o léčivech jsou spolu s preskripcí lékaře propojeny na modul automatické kontroly lékových interakcí, který je v rámci projektu pro pojištěnce ZP MV ČR k dispozici bezplatně. Při předepisování léku je tak lékař okamžitě upozorněn na potenciální nežádoucí lékové interakce,“ zdůraznil generální ředitel ZP MV ČR Jaromír Gajdáček.

Anketa

Kolik denně berete léků?
více než 10
4,3 %
pět až deset
13 %
dva až pět
37 %
jeden
13,8 %
žádný
31,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6691 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám