Hlavní obsah

Kocáb ani Dusík stále nepředložili majetková přiznání

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Fakt, že zákon o střetu zájmů je pro mnohé politiky ne víc než cár papíru, je kritizován prakticky od doby, kdy vznikl. Objevilo se v něm tolik nejasností, že je obtížné ho uplatňovat. Přesto obsahuje i části, které jsou srozumitelné a přesně formulované. I ty se však míjejí účinkem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vládní zmocněnec pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb

Článek

Příklad z poslední doby: zelený Jan Dusík skončil ve funkci ministra životního prostředí 19. března, Michael Kocáb, kterého do vlády nominovali také zelení, opustil křeslo ministra pro lidská práva o deset dní později.

Zákon jim ukládá do měsíce předložit veřejnosti přehled o změnách v jejich majetku, příjmech i závazcích za období ve funkci. Ani jeden svou zákonnou povinnost nesplnil.

A pokud nikdo nepodá podnět k zahájení přestupkového řízení, pak jim za jejich porušení zákona ani nehrozí žádný postih. Pokud ho podá, hrozí politikům v přestupkovém řízení až 50tisícová pokuta.

Předsedkyně sněmovního mandátového a imunitního výboru Hana Šedivá (ČSSD) takový podnět podat nehodlá. „Pokud to bude chtít udělat někdo jiný z členů výboru, ať to dá. Ale zatím jsme to nedělali u nikoho, nevidím důvod, proč to dělat u těchto dvou ministrů,“ řekla Právu. Je ale přesvědčena, že podnět přijde od občanů. „Lidé už si to hlídají, tak to určitě někdo udělá,“ prohlásila.

„Nevěděl jsem“

Zatímco Dusík, který byl ve vládní funkci nováčkem, se hájí, že se o této povinnosti dozvěděl pozdě a během pár dní věc napraví, Kocábova slova, že „nevěděl“ znějí nevěrohodně. Obzvlášť když už musel přiznávat majetek loni.

„Já jsem to neudělal? Já nevím… Nevěděl jsem. Nikdo mi to neřekl. Já tohleto vůbec nesleduju. To je každý rok, že? Tak dodám,“ reagoval na otázku, proč do Sněmovny přehled o svém majetku a závazcích dosud nedodal. „Kdybyste mě na to neupozornili, tak to neudělám ani za pět let,“ přiznal. Jak uvedl, jeho formulář, který do Sněmovny určitě pošle, bude vlastně opsané přiznání z loňska.

„V tom žádný pohyb není, já se tomu nevěnuju. Kdo by se zabýval nějakým majetkem. Tak tam zase něco vyplním, v podstatě opíšu ten papír z loňska a to je celý,“ prohlásil Kocáb.

Jenže již loni poslal do Sněmovny své majetkové přiznání neúplné. Vedle dvou leasingů ve výši 400 a 60 tisíc korun a 55procentního podílu v s. r. o. Cinemasound v něm uvedl, že vlastní pětinový podíl domu v pražské Karlově ulici, který mu vynesl za tři a půl měsíce v Topolánkově vládě 400 000 korun. K tomuto údaji připsal: „Brutto. Upřesnění dle daňového přiznání po 30. červnu.“ Dodnes ale žádné upřesnění do Sněmovny nedorazilo. „Já se tomu nevěnuji, nezabývám se tím. Mám spousty práce,“ odůvodnil to v úterý Kocáb Právu.

Hodně nesrovnalostí

Nesrovnalostí v Kocábově přiznání v porovnáním s obchodním rejstříkem je víc. Jeho jméno figuruje nikoli v jedné, ale v pěti společnostech, kde je buď spolumajitelem, či členem řídícího orgánu. Ve svém loňském červnovém přiznání zveřejněném na sněmovním webu sice uvádí, že před nástupem do ministerské funkce někde rezignoval a obchodní rejstřík to dosud nezaznamenal, jen zapomněl upřesnit, o kterou ze společností – Cinemasound, Czech Sat, Extremes, AR TV či G1 – šlo.

„Nic jsem nekoupil. Nic jsem nenabyl. Žádný leasing jsem si nevzal, žádné dluhy jsem neudělal. Já dělám v lidskoprávní oblasti, žádné úplatky mi nikdo nenabízel, nic z toho nevyplývá, nula,“ tvrdí exministr. Po skončení funkce se stal vládním zmocněncem pro lidská práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám