Hlavní obsah

Koalice vytvoří dvě nové vládní pozice, ministrů má být sedmnáct

Koalice Spolu a PirSTAN v úterý znovu jednaly o programu a složení nové vlády. Šéf ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala po jednání řekl, že chtějí do 8. listopadu mít dohodu hotovou.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva zástupci koalice Spolu Petr Fiala (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) a zástupce koalice PirStan Ivan Bartoš (Piráti).

Článek

Do té doby nechce o výsledcích jednání, podobě programu a personáliích informovat. Nicméně přislíbil, že koaliční vláda nebude vytvářet nový úřad, byť zvažují, že rozšíří počet členů vlády ze současných 15 na 17.

„V žádném případě neuvažujeme o vytvoření nového resortu, nového úřadu, nového ministerstva, ale diskutujeme o pozicích členů vlády,“ řekl Fiala.

Koalice si notují: Máme shodu, do týdne chceme smlouvu

Domácí

Již dříve uvedl, že ve hře je ministr pro evropské záležitosti a ministr pro digitalizaci. Podle Fialy ale ještě není jasné, jaké by měli tito ministři kompetence.

Sníží DPH na byty a domy?

Ke spekulacím, že by koalici Spolu mělo připadnout devět křesel a PirSTAN šest, se Fiala nechtěl vyjádřit. „Počet rozdělení křesel není ještě domluven,“ poznamenal.

Na programu se podle předsedy ODS skoro dohodli, zbývá dořešit několik sporných bodů. „Až budeme mít dohodu, tak to zveřejníme,“ dodal.

SPOLU a PirStan chystají demontáž stavebního zákona

Domácí

Podle informací Práva ještě není shoda, o kolik snížit DPH na výstavbu a rekonstrukci bytů a domů, nebo na tom, jestli přesunout agendu cestovního ruchu z ministerstva pro místní rozvoj pod kulturu.

Reklama

Výběr článků

Načítám