Hlavní obsah

SPOLU a PirStan chystají demontáž stavebního zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězové voleb z koalic SPOLU a PirStan po jednání s Asociací krajů chystají první kroky, jak zabránit zavedení nového stavebního zákona do praxe. Normu ostře kritizovali už při jejím přijetí a před volbami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Marian Jurečka, Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala, Ivan Bartoš a Vít Rakušan.

Článek

„Chceme dát stavebníkům, investorům, městům a obcím i dosavadním úředníkům jasnou zprávu, že žádný megastavební úřad nevznikne,“ prohlásil ve čtvrtek místopředseda ODS Martin Kupka.

„Během následujících dnů připravíme ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj nezbytný legislativní postup. S ohledem na čas zbývající do konce roku je téměř jisté, že musíme nejprve upravit data účinnosti již schváleného zákona,“ dodal šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Nový stavební zákon má nabýt plné účinnosti v polovině roku 2023. Nejvyšší stavební úřad se sídlem v Ostravě, jehož vznik stanovuje, by však měl vzniknout už po Novém roce a v současnosti probíhá výběr jeho šéfa.

Nový zákon zruší všechny stavební uzávěry, tvrdí náměstek pražského primátora

Ekonomika

Koalicím je v té souvislosti trnem v oku plán na zrušení zhruba čtyř set obecních úřadů, tedy asi poloviny.

Zákon proto prošel složitým schvalováním. Veto Senátu nakonec Sněmovna přehlasovala hlasy ANO s podporou části poslanců SPD, KSČM a ČSSD.

Norma se nelíbí STAN, protože ubírá pravomoci obcím, ale také dalším stranám dosavadní opozice, jež tvrdí, že místo slibovaného zrychlení stavebního řízení se povolování ke stavbě naopak prodlouží nebo úplně zkolabuje.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) je s kritiky připravena jednat, odkládat účinnost zákona je ale podle ní nesmysl.

Zeman podepsal nový stavební zákon

Domácí

„Nikdo svéprávný nemůže přece hájit současný nefunkční stav, kdy povolit dálnici trvá v průměru 13 let a bytový dům v Praze více než pět let. Odkládání účinnosti zákona by také mohlo ohrozit digitalizaci stavebního řízení, na kterou čerpáme peníze z evropských fondů,“ řekla Právu.

Kritici tvrdí, že nechtějí reformu odvolávat, nýbrž zákon upravit tak, aby byl účinnější. Schválený zákon mj. zavádí pevné lhůty, princip pouze jednoho odvolání a možnost vyřídit stavební povolení prakticky po internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám