Hlavní obsah

Koalice ztrestala ANO. Havlíčka do vedení Sněmovny nepustila

Praha
Aktualizováno

Exministra Karla Havlíčka (ANO) poslanci v úterý nezvolili místopředsedou Sněmovny. Na Twitteru to oznámil člen volební komise Jiří Navrátil (KDU-ČSL). Oficiálně budou výsledky zveřejněny ve středu ráno, protože poslanci nechtěli v podvečer na vyhlášení čekat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Havlíček na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Havlíček dostal v prvním kole 57 a Tomio Okamura (SPD) 24 hlasů. Ve druhém to bylo 61 a 24 hlasů. Ke zvolení bylo potřeba 81 hlasů. ANO má nejsilnější, 72členný klub, SPD má dvacet poslanců.

Nezvolení Havlíčka je zjevně reakcí pětikoalice na neprojednání stavebního zákona na předchozí schůzi. Opozice totiž koalici přechytračila v momentě, kdy v sále nesedělo dostatek vládních poslanců. Exministryně Klára Dostálová (ANO) v ten okamžik vyvolala hlasování o přerušeném jednání až do 1. března, které prošlo.

Podle Dostálové o taktiku nešlo. Vládní poslanci nicméně vzápětí avizovali, že na tento krok budou reagovat. A to právě při volbě posledního člena vedení Sněmovny, který měl být z řad ANO.

Podle předchozích dohod s koalicí má funkce připadnout kandidátovi hnutí ANO.

„Proč bychom dávali jiného kandidáta? Proti Havlíčkovi nikdo ani nepípl, tak tomu nerozumím,” reagoval na výsledky voleb následně poslanec ANO Patrik Nacher.

Poslancům se nechtělo být v práci o 10 minut déle

Oficiálně však výsledky oznámí na plénu Sněmovny předseda volební komise až ve středu ráno. Sečtení výsledků prvního kola přitom trvalo pouhých deset minut, poslanci ale na výsledek čekat nechtěli.

Sněmovna má mít šest místopředsedů, dva z nich mají být z řad ANO. Jedno místo je tak stále neobsazené.

Reklama

Výběr článků

Načítám