Hlavní obsah

Koalice stále v patu, Klaus žádá rychlé řešení

– PRAHA

Ani středa, označována za klíčový den, nepřinesla rozuzlení vládní krize. Koaliční i opoziční politici s prezidentem Václavem Klausem projednali mnoho hodin a přednesli si vzájemně řadu návrhů, ale k řešení se nepřiblížili. Prezident po sérii konzutací vydal prohlášení, ve kterém vyjádřil z postupu koalice zklamání a žádá rychlé řešení vládní krize.

Článek

"Proto touto cestou žádám politické strany, angažované v této krizi, aby mi v co nejkratší době sdělily, jaké politické uspořádání navrhují na 16 měsíců, které zbývají do konce tohoto volebního období, eventuálně, aby mi předložily dohodu o jeho zkrácení," vzkázal koalici Klaus. 

Celé prohlášení prezidenta
najdete zde

"Jsem přesvědčen, že prodlužování období nejistoty a vytvoření atmosféry permanentní krize nesmíme dopustit," dodal prezident.

ČSSD dala lidovcům poslední šanci

Poslanecký klub ČSSD na svém čtvrtečním jednání pověřil úřadujícího šéfa strany a preméra Stanislava Grosse, aby ukončil vládní krizi a zajistil odchodem lidovců z vlády akceschopnost kabinetu. Premiér to zatím podle svých slov nemá v úmyslu, chce počkat, jestli ministři KDU-ČSL neodejdou sami. Za nejzazší termín vyřešení koaliční krize považuje polovinu příštího týdne.

"Cítím odpovědnost udělat maximum pro to, aby mohly zchladnout emoce," řekl Gross a dodal, že "určitý prostor" pořád ještě existuje. Nelze to prý ale protahovat donekonečna. "Někdy polovina příštího týdne je ten termín, kdy by mělo být definitivně rozhodnuto, kterou cestou se vydáme," uvedl.

K odchodu lidovců z vlády se vyjádřil i Zdeněk Škromach. ČSSD lidovecké ministry podle jeho slov z vlády nevyhodí, musí odejít sami. "Naše prezentace je taková, že když jim vadí premiér, tak ať odejdou, když zůstanou, tak jim nevadí," řekl místopředseda ČSSD Škromach.

Do konce týdne se má sejít předsednictvo ČSSD. Socialisté ve čtvrtek dopoledne prohlásili, že jsou připraveni jednat s opoziční ODS. Připustil to ve čtvrtek šéf poslanců ČSSD Michal Kraus. Podle něho bude ČSSD jednat se všemi politickými stranami.

Michal Kraus po jednání poslaneckého klubu soc. dem. také řekl, že připadá v úvahu sedm variant možného řešení, pokud lidovci z vlády odejdou.

Šéf lidovců Miroslav Kalousek se ve čtvrtek po obědě setkal s prezidentem Václavem Klausem. Tomu sdělil, že KDU-ČSL nadále setrává na svých pozicích, ale zdrží se komentování situace uvnitř ČSSD.

Po jednání s prezidentem Kalousek uvedl, že lidovci dobrovolně vládu neopustí. Nepřineslo by to prý žádné řešení.

ODS odmítá podpořit Grosse

Jednou z variant dalšího vývoje, kterou nyní soc. dem. zvažují, je menšinová vláda ČSSD s podporou ODS. Výměnou za podporu své vlády by nabídli změnu volebního systému z poměrného na většinový.

"V současnosti není prosazení většinového volebního systému v Parlamentu průchodné, to by pan premiér mohl vědět," ragovala pro Novinky místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová s tím, že ODS neuvažuje o žádné formě podpory vlády premiéra Grosse.

"Pan premiér není pro ODS akceptovatelná osoba v čele vlády, protože se pro výkon této funkce dlouhodobě diskvalifikoval," dodala Němcová s tím, že se ještě sejde grémium a poslanecký klub ODS, ale nelze podle jejích slov čekat zásadní změnu v tomto postoji.

"V tuto chvíli z individuálních reakcí, které mám, mohu říci, že to považuji za nepravděpodobné," řekl odpoledne Právu místopředseda ODS Ivan Langer. "Jsem rád, že se názor sociální demokracie na volební systém vyvíjí tímto směrem. ODS má na to dlouhodobě konzistentní názor a jsme připraveni o tom se sociální demokracií jednat," soudí Langer.

Takové jednání ale podle Langera musí probíhat ve standardní politické situaci a nikoli v době vládní krize. Podle Langrových slov s nápadem přišli zástupci soc. dem. a nikoli ODS. Domnívá se, že návrh zřejmě padl poprvé od premiéra Stanislava Grosse na jeho ranní schůzce s prezidentem Václavem Klausem.

Kalousek: Je to zoufalý pokus

Na možnost, že ČSSD zvažuje i menšinovou vládu s podporou ODS výměnou za zavedení většinového systému voleb do Sněmovny, reagoval v Českém rozhlase předseda lidovců Kalousek slovy o opakování opoziční smlouvy: "Podruhé by takovou nemravnost veřejnost neakceptovala a prostě bychom vyhráli," řekl předseda lidovců s tím, že návrh na změnu volebního systému je "zoufalý návrh několika jedinců".

ODS podporu vlády odmítla

Šéf ODS Mirek Topolánek po odpoledním jednání s prezidentem uvedl, že občanští demokraté jsou ochotni podílet se na řešení současné koaliční krize jen za předpokladu, že to povede k předčasným volbám do Poslanecké sněmovny.

"Nabídka vytvoření opoziční smlouvy číslo dvě za většinový volební systém je nepřijatelná tak, jak byla dána. Myslíme si, že jsme ochotni jednat, pokud bude doplněna jednáním o mechanismech přechodu k předčasným volbám," řekl novinářům.

Také grémium ODS odmítlo návrh ČSSD na toleranci Grossovy vlády. "ODS se obává, že Stanislav Gross si tímto návrhem pouze hledá alibi, aby si otevřel cestu ke spolupráci s KSČM, kterou vždy plánoval," píše se v usnesení ODS.

Nejvyšší vedení ODS také nabízí jednání všech demokratických politických sil vedoucí k dohodě o dřívějším termínu voleb do Sněmovny.

Reklama

Související články

ČSSD opět jednomyslně podpořila Grosse

Poslanci ČSSD se v úterý jednomyslně shodli na podpoře vlády sociální demokracie v případě odchodu KDU-ČSL. Podporují také dosavadní postup Grosse jako...

Lídři koalice se nedohodli

Koaliční partneři se ve středu večer nedohodli. Podle premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) lidovci jen hledají záminky k rozbití koalice. Očekává tak demisi...

Výběr článků

Načítám