Hlavní obsah

Koalice chce kvůli Johnovi rozštípnout výbor pro obranu a bezpečnost

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Byla to koalice a zejména její nejmenší strana - véčkaři, která na počátku volebního období prosazovala ve Sněmovně výrazné úspory. Ty mělo přinést mj. i snížení počtu výborů. Po roce to jsou paradoxně právě véčkaři, kteří přišli s nápadem rozdělit výbor pro obranu a bezpečnost na dva výbory: jeden pro obranu, druhý pro bezpečnost. A důvod? Potřebují najít odpovídající místo pro svého šéfa Radka Johna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

Koaliční poslanci zatím našlapují kolem chystaného kroku po špičkách. Tuší totiž, že si tím příliš nevylepší už tak dost pošramocenou pověst. „Vím, že nám to neprospěje, ale nejspíš to tak dopadne,“ řekl Právu ve středu šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím (ODS) dodal, že o rodící se dohodě už slyšel. „Výbor pro obranu by měl zůstat soc. dem., jak se dohodlo po volbách,“ poznamenal Vidím.

Podle Johna je celá věc tajemstvím

Sám John nechce své budoucí angažmá nijak komentovat. „Je to tajemství,“ řekl ve středu Právu na otázku, zda může potvrdit svůj zájem o nominace do výboru pro bezpečnost. „Je to koaliční vyjednáváno,“ poznamenal pouze véčkařský předseda.

Pikantní na celé záležitosti je jedna věc: už před časem si koaliční poslanci z výboru pro obranu a bezpečnost stěžovali na to, že jejich výbor s třicítkou členů je velmi těžkopádný, a proto přemýšleli o jeho štípnutí. Domlouvalo se to ve vedení koaličních poslaneckých klubů, ale ty o tom nechtěly ani slyšet právě kvůli blamáži, které by se koalice po slibech úspor dopustila. Nyní ale kvůli hledání křesla pro Johna blamáž nikoho příliš netrápí.

Voda na mlýn opozice 

A opozice si chce koalici vychutnat. „Na počátku jsme byli proti sloučení obou výboru, právě kvůli velkému počtu poslanců,“ řekl Právu šéf výboru František Bublan (ČSSD) a dodal: „Teď, kvůli tomu, aby pro někoho vytvořili nové místo, jsou schopni udělat všechno.“

Kvůli velkému počtu členů výboru si přitom jeho členové na počátku volebního období vyhádali největší počet podvýborů.  Celkem jich má výbor šest. Právě proto, aby se mohly zabývat detailněji otázkami nejen obrany a bezpečnosti, ale také vězeňstvím, městskými a obecními policiemi, či integrovaným záchranným systémem. To vše pod patronaci výboru spadá.

Ještě nedávno se přitom hovořilo o tom, že John by mohl stanout v čele sněmovního regionálního výboru. Koalice by tak udělala jednoduchý handl: šéf regionálního výboru Stanislav Polčák (TOP 09) by přešel jako právník do čela ústavně právního výboru po odchodu Karolíny Peake (VV) do vlády. Počet výborů i povolební dohody o rozdělení křesel mezi jednotlivé parlamentní strany by tak zůstaly zachovány. [celá zpráva]

John by si polepšil

„Do regionálního výboru jsem nikdy nechtěl,“ řekl Právu ve středu John. Šéf véčkařů je po svém odchodu z vlády poslancem „na volné noze“, protože není členem žádného výboru. Žije tak ze základního poslaneckého platu 55 900 korun hrubého a k tomu 29 tisíc hrubého náhrad.

Plat předsedy výboru s náhradami pro pražské poslance - kterým John je - činí 107 700 hrubého měsíčně. Johnova výhoda tak spočívá nyní pouze v jediné věci: stále využívá služební auto s řidičem i policejní ochranku. Až do poloviny srpna. Umožňuje mu to zákon o platech ústavních činitelů, podle kterého mají ministři právo využívat tuto výhodu ještě tři měsíce po odchodu z vlády. John se jí nevzdal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám