Hlavní obsah

Klienti některých domovů ani nevěděli, že jsou volby, upozornila Šabatová poslance

V některých domovech pro lidi se zdravotním postižením se podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové klienti loni vůbec nedozvěděli, že se konají volby do zastupitelstev měst a obcí. Dalším lidem umístěným v těchto zařízeních zase podle ní nebylo umožněno volit. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pracovníci kanceláře loni po volbách navštívili sedm domovů, v nichž zjišťovali, zda mohli klienti volit.

„V rámci systematických návštěv jsem zjistila, že někteří lidé žijící v domovech nebyli vůbec informováni o tom, že se volby konají, nebo že některým klientům, kteří naopak volit mohou, nebylo volení umožněno,“ uvedla ombudsmanka v pravidelné čtvrtletní zprávě pro Sněmovnu.

Ombudsmanka to přičítá nepřehlednosti rozsudků o omezení svéprávnosti, v nichž se pracovníci domovů nemusí přesně orientovat, i tomu, že ve voličských seznamech mohou být chyby.

Ministerstva by měla jednat

„Zjištění považujeme za závažná. Plánujeme proto uspořádat setkání se zástupci navštívených zařízení. Ve spolupráci s neziskovými organizacemi, které se problematikou práv lidí se zdravotním postižením dlouhodobě zabývají, prodiskutujeme vhodné postupy v realizaci volebního práva,“ sdělila Šabatová. Během roku chce ombudsmanka zorganizovat i sérii školení pro pracovníky sociálních služeb na toto téma.

O zjištěních a doporučeních bude také kancelář ombudsmanky informovat dotčená ministerstva, tedy ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo vnitra. Právě ta by podle Šabatové měla usilovat o metodickou podporu a celkové zpřístupnění voleb. Nejde jen o odstraňování technických bariér, ale například i o převedení hlasovacích lístků do formy pro snadné čtení pro lidi s nejrůznějším typem postižení či možnost mít asistenta nebo podpůrce přímo za volební zástěnou.

„Úmluva o právech osob se zdravotním postižením vůbec nepočítá s tím, že by bylo volební právo omezováno. Je proto třeba vytvářet adekvátní podmínky, aby lidé s postižením mohli volit,“ uvedla Šabatová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám