Hlavní obsah

Klesající počty nově nakažených? Je třeba počkat, míní Blatný

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V posledních dnech počty nově nakažených koronavirem klesají. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by tomu ale zatím nepřikládal příliš velký význam. Podle něj je potřeba počkat až na data za úterý.

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Článek

„S hodnocením bych byl opatrný, protože u víkendových čísel se nedá předpokládat, že jsou konečná. Pondělí a úterý může být nepříjemným překvapením, zatím bych tomu příliš velký význam nepřikládal,“ řekl ministr po pondělním jednání vlády.

Zase se začne hrát. Vláda obnovila profesionální sportovní soutěže

Domácí

V posledních dnech jsou totiž počty nově nakažených nižší, než byly předchozí týden. Například v neděli prokázaly testy nákazu u 6542 lidí a o týden dříve u 7301 osob.

Klesá také hodnota reprodukčního čísla, které značí, kolik lidí nakazí jeden člověk s koronavirem. Číslo R je nyní na hodnotě 1.

Epidemie zřejmě zpomaluje. Jistotou je ale jen úplný lockdown, tvrdí imunolog Hořejší

Koronavirus

Záležet bude podle Blatného až na datech za úterý. Minulé úterý totiž přibyl nejvyšší počet pozitivně testovaných od začátku pandemie. Přesáhl 15 600.

„Pandemický plán“ 

Šéf resortu zdravotnictví v pondělí také uvedl, že s epidemiologickou skupinou připravuje nový model, podle kterého by se mělo rozhodovat o přijímání či uvolňování opatření. „Věřím, že ho budu moct představit brzy,“ dodal. První variantu bude mít v pátek.

Přehledná pravidla pro zpřísňování opatření? Plán jsme měli, tvrdí Prymula

Domácí

Na dotazy ohledně dalšího uvolňování opatření, například otevření škol, ministr bez podrobností uvedl, že další postup bude záviset na vývoji epidemiologické situace. Jestli bude třeba žádat o další prodloužení nouzového stavu, na dotaz novinářů nesdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám