Hlavní obsah

Klausovi poobědvají na Nový rok jen s Topolánkem

– PRAHA

Tradiční zvyk, kdy prezident Václav Klaus s manželkou Livií zve na novoroční oběd na zámek do Lán premiéra s manželkou, bude po letech tentokrát porušen. Předseda vlády Mirek Topolánek (ODS) přijde sám.

Článek

„Poobědvám s panem prezidentem,“ řekl Právu Topolánek, když reagoval na otázku, zda ho bude doprovázet jeho partnerka Lucie Talmanová nebo někdo jiný. Že tentokrát přijde 2. ledna na zámek jen premiér, potvrdil i mluvčí Hradu Petr Hájek.

Předseda vlády musí dělat vrásky protokolářům. Žije sice rok s Talmanovou, s níž má téměř půlročního syna Nicolase, ale s manželkou Pavlou není rozvedený. Ještě minulý týden Hrad i Úřad vlády ČR sdělovaly, že otázku novoročního oběda zatím neřeší. „Protokolárně není žádný předpis, s kým má pozvaná osoba přijít, protože by ji to znesvobodňovalo,“ řekl tehdy Právu mluvčí Hradu Petr Hájek.

Na letošní novoroční oběd do Lán dorazil Topolánek s manželkou, ačkoliv byl tehdy už znám jeho vztah s Talmanovou. Podle svých tehdejších slov byl rád, že tam je s ní. Jenže pár dní poté oznámil odluku od ženy.

Při červnové návštěvě prezidenta George Bushe vzal Topolánek na Hrad na státní večeři dceru Janu. Ta ale později vyjádřila zklamání, že neseděla u stolu vedle otce.

Topolánková se rozvést nechce

U příležitosti 28. října sice byla Talmanová na Hradě, ale jen při slavnostním ceremoniálu předávání státních vyznamenání a z titulu své ústavní funkce místopředsedkyně Sněmovny.

Premiér před časem přiznal, že jeho manželka nechce dát souhlas k rozvodu. Topolánková na tyto otázky dosud většinou reagovala slovy, že ona od rodiny neodešla. Nyní se objevují spekulace, zda rozvod není na spadnutí, když příští měsíc to bude rok, kdy Topolánek veřejně ohlásil odluku. „Po roce, když manželé spolu nežijí, soud manželství stejně rozvede,“ vysvětlovala Právu jedna pražská advokátní kancelář.

Topolánková podle informací Práva s rozvodem dál nesouhlasí a minulý týden nechtěla rodinné záležitosti vůbec komentovat. Ve vztahu k Úřadu vlády ČR se prý dál chová jako premiérova manželka, neboť například občas využívá limuzínu s řidičem.

Na čtvrtek 3. ledna pozval Klaus k pracovnímu obědu na Pražský hrad předsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS) a předsedu Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám