Hlavní obsah

Klaus zváží milost pro otce rodiny z Vítkova

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb poslal prezidentovi Václavu Klausovi žádost o milost pro muže, jehož rodina se po žhářském útoku ocitla bez domova. Jestliže se žádost dostane na Hrad, hodlá ji Klaus zvážit. Podle Kocába se jedná o výjimečnou situaci, která si vyžaduje výjimečná opatření. Tajemník ministra Petr Koubek navíc připomněl, že Kudrikova dcera umírá v nemocnici.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Pokud ministr Kocáb zašle do Kanceláře prezidenta republiky oficiální žádost o milost, prezident ji standardním způsobem zváží. Situaci ve Vítkově a hrozný čin, který se tam stal, vnímá velmi silně. Nicméně, milost se nedává bez znalosti konkrétních aspektů trestného činu, a proto bude nejprve studován rozsudek a další náležitosti případu,“ sdělil Novinkám prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Mluvčí ministerstva pro lidská práva a menšiny Lejla Abbasová řekla, že Kocáb v žádosti poukazuje především na výjimečnost situace.  

„Pan ministr odůvodňuje žádost o milost především morální stránkou věci, protože se jeho rodina  ocitla v naprosto mimořádné situaci,“ vysvětlila mluvčí ministerstva Lejla Abbasová.

Podle jejích slov požádá Kocáb Klause, aby zohlednil také výjimečnost trestného činu spáchaného na jeho rodině.

Klaus útok razantně odsoudil

Vyšetřování zatím naznačuje, že útok na rodinný domek ve Vítkově na Opavsku byl dobře naplánovaný a rasisticky motivovaný čin. Podle svědeckých výpovědí projížděl čtvrtí v neděli v noci tmavý automobil. Poté se ozval rasistický výkřik a někdo vhodil do domu nejméně čtyři zápalné láhve. [celá zpráva]

Zraněni byli muž, jeho družka a dvouletá dcera, která byla popálená na 80 procentech těla. Otec byl ze Slezské nemocnice eskortován do vězeňské nemocnice. Policie po něm už delší dobu pátrala, jelikož nenastoupil k výkonu trestu jednoho roku za řízení automobilu bez řidičského oprávnění. [celá zpráva]

Klause útok žhářů pobouřil a označil jej za surový odporný a zrůdný. Prezident požadoval tvrdé potrestání viníků. Předseda vlády Mirek Tolpolánek (ODS) přislíbil zahájit nový postup proti extremismu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám