Hlavní obsah

Klaus vězně zklamal, amnestie nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S definitivní platností padly naděje některých vězňů o tom, že by je mohla na svobodu dostat amnestie vyhlášená prezidentem republiky. Ačkoli si byli jistí, že případná amnestie nebude velká, stále doufali. Konec jejich nadějím udělal prezident Václav Klaus dnes, když oznámil, že amnestii nevyhlásí.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

"Prezident republiky Václav Klaus se dnes rozhodl, že u příležitosti svého zvolení do funkce nevyhlásí amnestii. Institut amnestie považuje za důležitý a správný, v dané chvíli však nikoliv za adekvátní," uvádí na hradním internetovém serveru tiskový mluvčí Tomáš Klvaňa.

Naděje vězňů na alespoň částečnou amnestii udržoval při životě samotný Klaus, když si nechal delší čas na rozmyšlenou. Prezident se v této otázce v polovině března sešel s ministrem spravedlnosti Pavlem Rychetským i jeho náměstkem Jaroslavem Burešem. "Pan prezident si vyslechl názory pana ministra spravedlnosti na toto téma. Už předtím konzultoval s několika odborníky a hodlá i nadále konzultovat a utvářet si na to názor, důkladně to zvážit a pak se nějak rozhodnout," uvedl tehdy Klvaňa.

Vězni se nedočkali

"I přes negativní postoj pana Klause vězni očekávají, že amnestie by ve finále mohla přijít. Stále o tom mezi sebou mluví," řekl na počátku března Právu mluvčí jedné z největších českých věznic v Plzni-Borech Petr Folk. Podobně se vyjádřil i mluvčí vinařické věznice Luboš Beránek: "Je řada vězňů, kteří tu informaci nepřijmou, dokud nebude naprosto jasná a nebude možné dále spekulovat," uvedl Beránek.

Velká Havlova amnestie 1990

"V roce 1990 bylo ve věznicích 22 365 lidí. Idea amnestie, při níž bylo propuštěno 15 996 osob, vytvořila mimo jiné prostor k tomu, aby se uvolnila přeplněná vězení a bylo možno s pachateli zacházet jiným způsobem... Kultivovaná země se neměří jen úrovní svého hospodářství, ale i množstvím lidí, které vylučuje ze svého společenství. Vězni jsou na špičce ledovce," uvedla na počátku ledna letošního roku v magazínu Práva Jana Chalupová, ředitelka útvaru pro styk s veřejností Kanceláře prezidenta republiky. Z údajů Vězeňské služby ČR vyplývá, že k 1. 1. 1990 bylo v československých věznicích téměř 31 000 lidí, z nichž bylo propuštěno 23 260.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus na Borech: Amnestie není na pořadu dne

Nově zvolený prezident Václav Klaus neuvažuje, že by vyhlásil při příležitosti svého zvolení amnestii. "Amnestie mě opravdu nenapadla, myslím že to je věc,...

Výběr článků

Načítám