Hlavní obsah

Klaus: Stát je nutné opět bránit, masová migrace ohrožuje Evropu

Suverénní český stát je podle bývalého prezidenta Václava Klause nutné opět chránit a bránit. Nelze se spoléhat na členství v Evropské unii, které hrozí rozklad v souvislosti s migrační krizí. Klaus to v pátek řekl na pražském Vítkově při shromáždění k 98. výročí vzniku Československa.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Bývalý prezident Václav Klaus vystoupil 28. října na pražském Vítkově na slavnostním shromáždění pořádaném Svazem bojovníků za svobodu při příležitosti svátku Dne vzniku samostatného československého státu.

Článek

"Masová migrace znamená ohrožení existence Evropy, jakou ji známe a chceme mít. Je vykročením ke změně národnostních, etnických, kulturních i hodnotových poměrů na našem kontinentě," varoval Klaus.

"Ničivá sociálně-inženýrská ideologie multikulturalismu hrozí rozložit nejen Evropskou unii, ale i poměry v jednotlivých členských zemích," dodal.

Ideály svobody, na nichž se zrodila republika a které vedly k odporu proti totalitám minulého století, byly podle Klause nahrazeny chimérou rovnosti, zhoubná je i šířící se politická korektnost.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Bývalý prezident Klaus na pražském Vítkově

"Namísto péče o celek se ideálem stal koncept společnosti jako seskupení menšin," poznamenal Klaus. Lidé by si to vše měli podle něj uvědomit, "aby - až si za dva roky budeme připomínat sté narozeniny našeho státu - bylo ještě co slavit".

Mluvil i o „nebezpečném politickém konfliktu”

Klaus se ve svém projevu také letmo dotkl pnutí na politické scéně, kterou vyvolal spor kolem neudělení vyznamenání Jiřímu Bradymu. Exprezident to označil za vyvolání "nebezpečného a riskantního politického konfliktu", kterým by státní svátek neměl být znevažován.

Na závěr shromáždění Klaus převzal Pamětní kříž Českého svazu bojovníků za svobodu za podporu vlastenectví a rozvoj demokracie.

Reklama

Výběr článků

Načítám