Hlavní obsah

Klaus se rozloučil s odstupující Špidlovou vládou

Právo, Novinky, Leoš Kyša

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí se uskutečnilo pravděpodobně poslední setkání odstupující vlády Vladimíra Špidly s prezidentem republiky Václavem Klausem. Ten totiž ministry pozval na Pražský hrad, aby se s nimi rozloučil.

Foto: Renáta Polišenská
Článek

Klaus vládě Vladimíra Špidly poděkoval, avšak odmítl hodnotit její dvouleté působení. To podle hlavy státu učiní až budoucnost. Prezident si neodpustil připomenout, že vláda Vladimíra Špidly je druhým kabinetem, který své vládnutí končí předčasně. Je však podle něj první, se kterou se rozloučil prezident republiky, uvedl v narážce na konec své vlády v roce 1997. Tehdy se totiž s odstupujícím kabinetem prezident Václav Havel nerozloučil.

Vladimír Špidla svým ministrům poděkoval. Podle něj byl největším úspěchem vstup země do EU. Podle prezidenta však zásluha odstupující vlády o vstup do EU není jednoznačná, neboť vstup si jako štafetový kolík předávaly v průběhu dvanácti let předchozí vlády. Takže Špidlův kabinet pouze finišoval. 

Reklama

Výběr článků

Načítám