Hlavní obsah

Klaus se rozhodl jmenovat jen 21 nových soudců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v pondělí podepsal rozhodnutí o jmenování 21 nových soudců, které poslal ke kontrasignaci premiérovi Stanislavu Grossovi. Mluvčí Hradu Petr Hájek uvedl, že ve jmenované skupině jsou lidé, kterým už 30 let bylo, nebo tohoto věku dosáhnou letos. Minulý týden Klaus odmítl jmenovat 32 soudních čekatelů, kteří této věkové hranice nedosáhli.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 20.8.2018 Dům umění. Sestavování trofeje Kontinentálního poháru Ostrava 2018

Článek

Podle Klause jsou soudní čekatelé na tak zodpovědnou funkci příliš mladí. Další dva zájemci nebyli jmenováni z jiných důvodů, Hájek však neřekl z jakých. "Prezident si u nich ověřuje nějaké další skutečnosti," poznamenal. Upřesnil pouze, že oba uchazeči již v minulosti jako soudci pracovali. Zda budou jmenováni, má být podle něj známo do deseti dnů.

Jmenování soudců je podle ústavy jednou z pravomocí hlavy státu, které vyžadují spolupodpis předsedy vlády či jiného člena kabinetu. Teprve poté může prezident nové soudce jmenovat.

Obrátí se na Ústavní soud?

Rozhodnutí nejmenovat mladé kandidáty na funkci soudce vzbudilo v justici značné pozdvižení. Předseda Soudcovské unie Jaromír Jirsa soudí, že Klausův postoj je protiústavní, a doufá, že se čekatelé obrátí na Ústavní soud kvůli věkové diskriminaci.

Ozvaly se však i hlasy, které Klausovo rozhodnutí podporují. Například místopředseda sněmovního ústavně-právního výboru Zdeněk Koudelka (ČSSD) dnes v Brně uvedl, že podmínky pro jmenování soudců by se měly zpřísnit. Vedle třicetileté věkové hranice má být podle něj podmínkou také titul doktora práv a na uvolněná místa by se měl vypisovat konkurz. Dosavadní zvyk jmenovat automaticky soudcem justiční čekatele Koudelka pokládá za špatný.

Premiér Stanislav Gross (ČSSD) v neděli řekl, že jej Klausovo rozhodnutí mrzí. Věří, že odmítnutí čekatelé z justice neodejdou.

Reklama

Související články

Justici mají posílit velmi mladí soudci

Ve středu hodlá ministr spravedlnosti představit vládě jména 55 kandidátů na funkce soudců. Převážná většina z nich ještě nedosáhla hranice 30 let, nejčastěji...

Výběr článků

Načítám