Hlavní obsah

Justici mají posílit velmi mladí soudci

Právo, lek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve středu hodlá ministr spravedlnosti představit vládě jména 55 kandidátů na funkce soudců. Převážná většina z nich ještě nedosáhla hranice 30 let, nejčastěji se pohybují věkově mezi 26 a 29 roky.

Foto: Ústav architektury Fakulta stavební VUT v Brně

Lanovka v Jihlavě

Článek

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun přiznal, že za nízký věkový průměr už bylo ministerstvo podrobeno kritice. Ministr Němec je však přesvědčen, že "mladá krev" českou justici jedině osvěží.

"Za posledních pět let bylo nejvíce kárných řízení soudců ve věku 40 až 70 let. Z celkového počtu 170 kárných řízení se jich 102 týkalo právě této skupiny. Pouze sedmkrát bylo vedeno toto řízení proti soudci mladšímu 30 let," vyjmenoval Dimun.

Podle dalších informací zhruba tři pětiny z kandidátů tvoří ženy. "Konkrétně 31 z nich jsou ženy, což odpovídá současnému poměru mužů a žen mezi soudci, kdy 36 procent tvoří muži, 64 ženy," uvedl pro Právo mluvčí.

Němec zrušil stop stav

Noví soudci by měli především posílit soudy v Praze, Ústí nad Labem a Ostravě. Do každé oblasti by mělo nastoupit 14 mužů či žen v taláru. Podle Ústavy jmenuje soudce prezident republiky. Aby bylo jeho rozhodnutí platné, musí je podepsat také předseda vlády nebo jím pověřený člen kabinetu. Podle Dimuna splňují všichni kandidáti zákonem předepsané podmínky, prošli čtyřletou praxí justičního čekatele, jsou pro funkci odborně i morálně připraveni.

Ministerstvo již delší dobu usiluje o personální posílení řady soudů. Celkově chce zvýšit počet soudců ze současných 2800 na 3100. Tento krok je součástí plánu s názvem Efektivní justice, který se nyní Němec snaží prosadit v praxi.

Jedním z hlavních bodů plánu je zrušení takzvaného "stop stavu počtu soudců", který v roce 2003 přijala vláda na návrh exministra Karla Čermáka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám