Hlavní obsah

Klaus: Prasečí chřipka je bublina podobná globálnímu oteplování

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

V nebývale lehkém duchu se nesla tisková konference po pátečním mimořádném jednání Bezpečnostní rady státu, kterého se zúčastnil prezident Václav Klaus. Jako vrchní velitel ozbrojených sil dal opakovaně najevo svou skepsi vůči povinnému očkování proti prasečí chřipce. Popudil tak experty, podle nichž testovat vakcínu na armádě nelze podle zákona a očkování je kromě toho prověřeno na 80 miliónech osob.

Foto: René Volfík , Reuters

Prezident Václav Klaus

Článek

"Pokud se tu před vašima očima nenechá přeočkovat všech sedmnáct ministrů, vláda nikoho o nutnosti očkování nepřesvědčí," řekl v nadsázce Klaus a premiér Fischer odpověděl, že se nenechal očkovat, protože se nepovažuje za osobu důležitou pro chod státu.

Klaus nicméně setkání ocenil, neboť prý bylo potřeba si situaci ujasnit. Míra onemocnění prasečí chřipkou je podle něj nyní na "velmi nízké úrovni".

Politici se shodli, že hlavní hygienik by měl na základě svých informací rozhodnout o případném vyhlášení pandemie a teprve následně by začalo povinné očkování skupin, které jsou ze zákona důležité pro chod státu.

Klaus se očkovat nenechá

Prezident se prý očkovat nenechá, neboť prasečí chřipku považuje za bublinu podobnou globálnímu oteplování.

Premiér Jan Fischer pak oznámil, že vakcínou proti prasečí chřipce by mělo být očkováno 8000 vojáků. Hlavní hygienik však rozhodne o situaci, kdy pro ně bude očkování povinné.

Látka je registrovaná a prověřená na 80 miliónech lidí. Takto prověřenou vakcínu jsme ještě neměli.
šéf České vakcinologické společnosti

Klaus, který je z pozice své funkce vrchním velitelem ozbrojených sil, se v týdnu pozastavil nad rozhodnutím náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka, nechat povinně očkovat zhruba 16 tisíc vojáků a civilních zaměstnanců armády proti prasečí chřipce. [celá zpráva]

Armáda nakonec naočkuje pouze polovinu z původně plánovaného počtu.

Klaus se proto obrátil na hlavního hygienika Michaela Víta s dotazem, panuje-li v ČR i nadále pandemická  situace. Vít obratem prezidentovi sdělil, že pandemická situace trvá. "Je proto nutné přijatá opatření dál realizovat, a to tak, aby byla prevence zajištěna, včetně pandemického očkování," uvedl Vít. [celá zpráva]

Klaus jde opět proti expertům

Rozhodnutí Bezpečnostní rady státu se ale nelíbí podle ČTK odborníkům, kteří kritizují, že čekat na to, až se nemoc opět rozšíří, je risk. Druhá vlna pandemie je vždy silnější, zasáhne víc lidí, průběh onemocnění je těžší a je i více mrtvých, upozorňují experti.

"Podporuji program, aby se dál očkovalo. Je to tak správně, protože se nedá v žádném případě říci, že pandemie skončila," řekl ČTK tvůrce pandemických nemocničních plánů primář Václav Chmelík.

Předseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Prymula řeči o "pokusných králících" i v souvislosti s vojáky v pátek znovu odmítl. "To je naprostý nesmysl. Vypadá to, jako by se vakcína měla testovat na armádě, což se ze zákona ani nesmí. Látka je registrovaná a prověřená na 80 miliónech lidí. Takto prověřenou vakcínu jsme ještě neměli," zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám