Hlavní obsah

Klaus podporuje úklid na obraně, řekl Vondra a oznámil stahování vojsk z Kosova

Právo, Novinky, dan, jim
Praha

Ministr obrany Alexandr Vondra sdělil novinářům v pátek po setkání s prezidentem Václavem Klausem na Hradě, že jeho plány mají prezidentovu plnou podporu. Zároveň uvedl, že armáda sníží počet českého zastoupení v Kosovu na 90 vojáků a naopak posílí misi v Afghánistánu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra

Článek

Vondra řekl novinářům, že se s Klausem během své návštěvy v prezidentském sídle bavil mimo jiné také o nejnovějších událostech v resortu obrany, kterým v posledních dnech zmítá korupční skandál, v jehož rámci padla hlava náměstka Jaroslava Kopřivy a odhalily se dlouho fungující mechanismy obcházející výběrová řízení.

Právě v tomto ohledu hodlá prezident nejvíce Vondru podporovat - v úsilí udělat na ministerstvu pořádek a nastolit harmonii mezi ministerstvem a armádou, prohlásil Vondra.

Na tiskové konferenci ale Vondra odmítl návrh ČSSD svolat kvůli skandálu mimořádnou schůzi Sněmovny s tím, že to nepovažuje za nutné. „Nevidím k tomu žádný důvod. Musíme pracovat, ne žvanit,“ řekl Vondra Právu.

Ministr seznámil Klause také se svým návrhem pro vládu, podle nějž by měla armáda stáhnout z Kosova většinu vojáků a zredukovat tak své obsazení na Balkáně na 90 vojáků. O určitý počet vojáků se pak má navýšit mise v Afghánistánu, předpokládá Vondra.

Spojenci se chystají po stažení vojsk z Iráku k rozsáhlé ofenzivě vůči afghánským povstalcům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám