Hlavní obsah

Klaus podpořil blok Bobošíkové a varoval před „pány Sobotky“

Právo, Jan Martinek
Praha

Exprezident Václav Klaus veřejně podpořil volební blok Hlavu vzhůru, který vede Jana Bobošíková. Ve čtvrtek vystoupil na zahájení předvolební kampaně na pražském Andělu, kde hnutí popřál úspěch ve volbách.

Václav Klaus podpořil Bobošíkovou, její stranu vidí jako tu správnouVideo: Novinky

 
Článek

Rozptýlil tak dohady o tom, jestli má hnutí doopravdy jeho podporu: Bobošíková se jí nejdříve zaklínala, jeho spolupracovník Ladislav Jakl ji popřel.

„Myslel jsem si, že už nikdy na žádném předvolebním mítinku vystupovat nebudu, ale nechal jsem se zlákat. Dlouhá léta jsme měli hlavu sklopenou, v devadesátých letech jsme se trochu nadechli, ale už zase tu hlavu skláníme,“ řekl Klaus ve svém několikaminutovém projevu na mítinku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Klaus na mítinku bloku Jany Bobošíkové ocenil například euroskeptický postoj seskupení.

Ocenil kritický postoj k EU

Za současný stav může podle exprezidenta kromě nevraživosti a rozhádanosti také „všechno, co přichází z Evropské unie“. Právě kritický postoj k současné EU, který s Bobošíkovou sdílí, je jedním z důvodů, proč se rozhodl její hnutí podpořit.

„Jana Bobošíková vždy o Evropské unii mluvila naprosto jasně. Pamatuji si, jak před několika lety, když jsem měl projev v Evropském parlamentu, navezla do Bruselu celý autobus mých příznivců, abychom v tom nebyli sami,“ zavzpomínal bývalý prezident.

Blížící se předčasné volby podle Klause nedopadnou dobře. „Pravice je oslabená, dává si vlastní góly. Pevně doufám, že toto budou jakési mezivolby. V tak krátké chvíli se nedá nic udělat, integrace pravice je úkol na delší období. Pokusit se ale o to musíme, jinak nám budou vládnout pánové Sobotkové a žádná síla je nezastaví,“ řekl Klaus s narážkou na předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Bobošíková

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus při přednášce na VŠE

Uvedl také, že hnutí Hlavu vzhůru musí počítat s „nevraživostí médií“ a také s tím, že jiné subjekty budou mít na kampaň mnohem víc peněz. „Volby však nejsou jen o vyhazování a rozhazování peněz,“ poznamenal Klaus.

Reklama

Související témata:

Související články

Bobošíková se přestala ohánět Klausem

Doporučení spolupracovníka exprezidenta Václava Klause Ladislava Jakla, které dal minulý týden Janě Bobošíkové, aby se nezaklínala podporou a jménem Václava...

Výběr článků

Načítám