Hlavní obsah

Klaus podle Zemana vyslovil sympatie jeho nové straně

Právo, Novinky, ČTK, jov, jim
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus vyslovil při úterním setkání na Hradě podle šéfa Přípravného výboru Strany práv občanů (SPO) Miloše Zemana „jisté sympatie“ jeho novému politickému subjektu. Klaus jednal se Zemanem zhruba hodinu a půl, u skleničky hruškovice si přitom notovali. Shodli se na tom, že je politika vyprázdněná a také, že je třeba změnit volební systém.

Článek

„Myslím, že neprozradím žádné tajemství, když řeknu že pan prezident vyslovil jisté sympatie této nové straně,“ prozradil po schůzce s prezidentem Zeman. Podle něj to ale neznamená, že by Klaus SPO podporoval před volbami. Prezident je podle Zemana nadstranický.

"Mé rozhodnutí kandidovat v Ústeckém kraji hodnotil jako odvážné, a to je tak asi všechno,“ doplnil Zeman. Expremiér bude v severních Čechách soupeřit jako lídr kandidátky SPO s šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem.

Došlo k něčemu, co bychom asi oba nazvali vyprázdněním politiky. Dřív měli politici svůj sen, vizi, program, koncepci, jakkoliv to chcete nazvat. Ty koncepce byly často velice protikladné, ale aspoň byly. Dnes se redukovala politika na souboj o mocenské pozice.
Miloš Zeman

Podle Zemana byla debata s Klausem příjemná. Na otázku, o čem jednali, zavtipkoval, že dříve na takový dotaz říkali, že se bavili o stavu grónských ledovců a sněhové pokrývce v Alpách.

„Protože situace se poněkud změnila, mohu vám nyní říci obsažnou informaci. Posuzovali jsme politickou a ekonomickou situaci v ČR. Čili jak vidíte, přešli jsme od meteorologicko klimatických témat k tématům politicko ekonomickým,“ uvedl Zemana a dodal: „Dospěli jsme k názoru, že situace není úplně optimální, a to ani v politické ani v ekonomické rovině“.

Podle expremiéra došlo k vyprázdnění politiky. „Došlo k něčemu, co bychom asi oba nazvali vyprázdněním politiky. Dřív měli politici svůj sen, vizi, program, koncepci, jakkoliv to chcete nazvat. Ty koncepce byly často velice protikladné, ale aspoň byly. Dnes se redukovala politika na souboj o mocenské pozice. Nejsem naivní, vím, že v politice vždy také jde o souboj o mocenské pozice.Ale pokud jde jenom nebo především o tento souboj, tak je politika skutečně vyprázdněná a místo řešení ekonomické krize se nabízejí laciné sliby voličů, na které se zapomene týden po volbách,“ prohlásil Zeman.

Zeman: Dokázali jsme dohody i udržet

Ten zavzpomínal i na doby, kdy s Klausem jako lídři dvou největších politických stran, ČSSD a ODS, soupeřili. „Dokázali jsme dohody nejenom uzavřít, ale také je dodržet. Mám pocit, že dnešní politici neumí ani jedno ani druhé,“ míní Zeman, který s Klausem uzavíral opoziční smlouvu.

Nejzajímavější byla podle Zemana o změně volebního systému. „Nejzajímavější část diskuse, kde jsme se výrazně shodli, se týkala právě potřeby změny volebního systému. Protože bez této změny tu budou stále generovány velmi slabé vlády, které budou předmětem útrpnosti, než předmětem obdivu,“ uvedl s tím, že Klausovi předla jednostránkový program SPO, který návrhy na změnu volebního systému obsahuje.

Popíjela se hruškovice

O prezidentské volbě v roce 2013 se podle Zemana s prezidentem nebavili, prý na toto téma nepadlo jediné slovo. Při rozhovoru si politici pochutnali na hruškovici, ačkoliv ještě před setkáním vtipkovali, že si dají kávu a minerálku. “Myslím, že byla padesátiprocentní, byla velmi dobrá a chutí se blížila wiliamovce,“ prozradil Zeman, který od Klause dostal jeho novou knihu „Kde začíná zítřek“.

Podle Zemana není vyloučeno, že se s prezidentem v nejbližší době ještě setká, uvítal by ho i na chalupě na Vysočině. Upozornil ale, že bude volební kampaň, což setkání komplikuje.

Více novinářů než při zahraniční návštěvě

Vtipkovat oba politici začali již při úvodním setkání. "To je zajímavé, tady je více novinářů na fotografii, než když přijede velký zahraniční státník,“ uvedl Klaus při setkání se Zemanem. "Jestli to nebude tím, že jsme tak fotogeničtí. To bude jediné rozumné vysvětlení,“ zavtipkoval Zeman.

Klaus ujistil novináře, že setkání nemá nic společného s volbami. Zval Zemana údajně na kávu na Hrad již v září u příležitosti jeho 65. narozenin. "On si tedy dal čtyři měsíce na to, aby sem na ten Hrad přišel. Já jsem tomu skutečně rád,“ řekl prezident. "Samozřejmě, že doufám, že kávu doplníme i nějakým jiným nápojem. Například minerálkou, ale to už záleží na panu prezidentovi,“ dodal k tomu známý příznivec Becherovky.

Klaus nabídl novinářům k dispozici i kopii zvacího dopisu se zářijovým datem. "Spíš jsem se urážel, že přijde tak pozdě,“ doplnil šéf Hradu.

Strana práv vs. Strana svobodných

Oba političtí matadoři v současnosti vedou spory se stranami, které budovali, a podporují již jiné projekty. Klaus se s ODS pod vedením Mirka Topolánka formálně rozešel. Naproti tomu se Zeman rozhádal s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Zatímco Klaus tedy podporoval vznik nepříliš úspěšné euroskeptické Strany svobodných občanů, Zeman založil vlastní Stranu práv občanů, s níž kandiduje do Sněmovny.

Klaus na Hradě obvykle představitele malých, navíc neparlamentních stran nepřijímá. Jeho někdejší politický rival, ale i partner z dob takzvané opoziční smlouvy, je v tomto ohledu výjimkou.

Klaus a Zeman jako dřívější lídři ODS a ČSSD absolvovali řadu politických střetů. Po letech soupeření ale našli společnou řeč v roce 1998, když uzavřeli takzvanou opoziční smlouvu. Umožnila vznik menšinové vlády ČSSD a zaručila občanským demokratům podíl na moci.

Klaus se narozdíl od Zemana ve vrcholné politice udržel poté, co Zemana porazil v dramatické prezidentské volbě v roce 2003. Oba se shodnou v kritice nynějších poměrů v politice a jejích hlavních aktérů.

Výroky Václava Klause o Miloši Zemanovi a Zemanovy o Klausovi
Václav Klaus:
"Miloš Zeman dělá hodně navíc proti tomu, co je normální opozice, dělá to za cenu velmi draze zaplacenou touto zemí. Destabilizuje zemi doma i v cizině." (Televize Nova, 23. listopadu 1997)
"Já si nemyslím, že dnešní relativní popularitu pana Zemana vytvořily naše výslovné omyly. Jeho popularitu vytvořila nesplněná očekávání plus jeho mimořádně agresivní, vynalézavý způsob a bohužel úspěšný způsob jak oslovit všechny nesebevědomé nespokojence v naší zemi (a je jich nemálo) a jak jim zase slibovat něco, co je - samozřejmě - nesplnitelné. V tom je jeho mimořádné umění, ve kterém velmi uspěl. To musím přiznat." (Knižní rozhovor s Janou Klusákovou, 1998)
"Nikdy jsme nepodporovali ani nekryli podvodníky, vždy jsme proti nim bojovali. Není jediný důvod, proč by tito lidé podporovali ODS. To, že obdobné argumenty používá předseda ČSSD Zeman, ukazuje, nakolik je jeho rétorika nízká a pomlouvačná." (Slovo, 16. března 1998)
"Ani Miloš Zeman, ani já jsme nikdy nezakrývali, že naše názory na politiku, ekonomiku i na sociální problematiku jsou velice odlišné." (Právo, 25. května 2002)
"Zemanovsko-špidlovsko-havlovské schéma spálené země a blbé nálady je naprosto svévolným zneuctěním unikátní, neopakovatelné chvíle opouštění komunismu a jeho dědictví a vytváření základů svobodné společnosti a tržní ekonomiky." (Lidové noviny, 17. září 2002)
"Nedržel bych hladovku, kdyby byl Miloš Zeman zvolen prezidentem. O tom, že je významnou postavou české politické scény a že by tu funkci určitě zvládl, já bych nepochyboval." (Novinky.cz, 5. srpna 2008)
"Miloše Zemana vidím tak v průměru jednou za rok... O tom, jestli bude mým nástupcem, nedovedu spekulovat. Samozřejmě bych si dovedl představit jeho jako prezidenta, protože prožil celý svůj život v této zemi, vybudoval jednu velkou politickou stranu, uspěl s ní ve volbách. Je politikem každým coulem." (Český rozhlas, 23. června 2009)
Miloš Zeman:
"Představte si Klause, jak prohlašuje: Jsem pro samosprávu, pro ombudsmana, proti praní peněz, pro Evropskou sociální chartu. To je, jako kdyby Adolf Hitler říkal, že má rád všechny Židy." (Německý týdeník Focus, červen 1996)
"Nejsem Václav Klaus. Neslibuji něco, co nemohu splnit. A raději bych odešel z politiky, než abych se zavázal k něčemu, o čem vím, že to nedokážu dodržet... Tvrdit, že růst nastane týden nebo měsíc po vítězství ČSSD, by byly klausovské lži. A já nelžu." (Právo, 13. června 1998)
"Myslím si, že je vždycky užitečné, když máte kvalitního oponenta. Václav Klaus bezpochyby je kvalitní oponent, ale chtěl bych ho vidět v opozici, nikoli ve vládě." (Knižní rozhovor Kdo je Miloš Zeman, 1998)
"Václav Klaus je jediný silný protihráč, kterého jsem v politickém životě ČR potkal. Všichni ostatní byli stádo šašků." (Lidové noviny, 15. června 2002)
"Klaus se na prezidenta hodí a troufám si říci, že tuto funkci vykonává podstatně lépe, než bych ji vykonával já... Sice jsme se lišili asi v osmdesáti procentech našich názorů, ale cenil jsem si toho, že když jsme s Klausem uzavřeli nějakou dohodu, oba jsme ji dokázali dodržet." (Z knihy Jak jsem se mýlil v politice, 2005)
"Měl jsem výrazné a velmi věcné, nikoliv osobní, konflikty s Václavem Klausem. A přesto to nijak nebránilo tomu, abychom se dohodli, a což bylo daleko důležitější, abychom oba dva tyto dohody bezezbytku dodrželi." (Právo, 2. června 2008)
"Když se teď Václav Klaus vyjádřil ke Gruzii, pocítil jsem dokonce jakési souznění duší... Taky se s Klausem shoduju v otázce Kosova, ale pořád s ním nesouhlasím v řadě věcí. Například mám za to, že evropská integrace má smysl." (Mladá fronta Dnes, 4. září 2008)
"Chápu, že se mohou měnit politici, a chápu, že se mohou měnit i strany. V případě Václava Klause se domnívám, že došlo spíše ke změně strany, kterou zakládal, než ke změně jeho postojů." (ČTK, 6. prosince 2008)
Zdoj. ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám