Hlavní obsah

Klaus odmítl Topolánkův seznam ministrů i dohodu o vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek ve čtvrtek odpoledne představil prezidentu republiky složení nové vlády. Václav Klaus ale takový kabinet jmenovat odmítl. Vadí mu to, že pro něj Topolánek nemá dojednanou podporu. Prezident chce, aby ji dál hledal. Vadí mu i jméno Karla Schwarzenberga na postu ministra zahraničí kvůli vztahům ČR s Rakouskem.

Článek

Klaus Topolánkovi připomněl, že ho premiérem podruhé jmenoval už na konci října a chtěl tehdy, aby hledal řešení, které "bude zárodkem stabilního uspořádání". To podle něj Topolánek neudělal. Topolánkův návrh by prý vedl k dalším krizím.

"Předložený návrh politického uspořádání vlády a jeho personální složení hrozí vznikem dalších politických či dokonce ústavních krizí," uvedl Klaus.

Topolánek má podle něj hledat podporu nebo toleranci svého kabinetu, která bude předem deklarovaná.

Stále proti přeběhlíkům

Topolánek mluvil celý týden o tom, že prezidentovi přinese vládu bez dojednané podpory. Koaliční strany ODS, KDU-ČSL a SZ spoléhaly na přeběhlíky, nebo - jak říkaly - konstruktivní poslance, kteří by hlas vládě dali.

"Vylučuji obchod s hlasem nahoru dolů, na tomto stanovisku dnes nemohu nic měnit," řekl ve čtvrtek Klaus v narážce na to, že by Topolánkův kabinet mohl získat podporu např. stále zmiňovaného Miloše Melčáka.

Prezident na brífinku připomněl i svá slova z předešlých dnů, že pokud bude ustavena vláda, která nebude mít zajištěnou podporu, bude to chápat jako výzvu ke třetímu pokusu a cestě k předčasným volbám.

Topolánek: Je to dobrá vláda

Premiér poslouchal Klausova slova s velkou nelibostí. Když se dostal ke slovu, s prezidentem nesouhlasil. Za podobou vlády si stojí. Podle svých slov předložil prezidentu seznam jmen, která vyplynula z dlouhých dohadů mezi stranami. "Jsem s touto vládou spokojen," řekl Topolánek.

Premiér Topolánek po setkání na Hradě řekl, že to není on, kdo zdržuje jednání o vládě a že by si přál, aby byla co nejdříve jmenována. Nepřímo naznačil, že Klaus nepostupuje podle Ústavy. Prohlásil, že on se jí striktně drží. Připravil návrh vlády, který předal prezidentovi, přičemž Ústava stanoví, že prezident vládu jmenuje.

O výklad nejvyššího zákona země se v tomto případě přou i právníci. [celá zpráva]

Strany trojkoalice prezident rozzlobil

Politici ze stran, které tvoři novou koalici, jsou rozhodnutím prezidenta rozčarováni. "Očekával bych, že hlava státu nebude vedena osobními důvody. Nebude se chovat jako soukromá osoba, ale jako ústavní činitel bude respektovat ústavu," řekl Bursík ČTK. Jedinou ústavní podmínkou pro jmenování vlády podle něj je, aby předseda vlády předložil prezidentovi seznam ministrů. "Jsme ochotni počkat na to, až si to pan prezident přebere," dodal.

Místopředseda Sněmovny Jan Kasal ČTK řekl, že to, zda je Klausův krok ústavní či protiústavní, je otázka diskuze. Řekl, že strany koaliční smlouvu rozhodně nezahodí.

ČSSD je dál ochotná jednat

ODS ještě minulý týden jednala o vládě s ČSSD a KDU-ČSL. Ve středu z nich ale odešla s tím, že sociální demokraté mají příliš velké požadavky.  Začala jednat o někdejší trojkoalici.

ČSSD ve čtvrtek hodinu po setkání Klause s Topolánkem přispěchala s prohlášením, že je ochotná dál jednat. "ČSSD mnohokrát vyjádřila jasný názor, že České republice by nejvíce pomohl stabilní a silný kabinet vytvořený na bázi kompromisu dvou hlavních stran," uvedla strana.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím prezidenta Václava Klause odmítnout návrh nové vlády Mirka Topolánka?
ano
75,9 %
ne
24,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15262 čtenářů.

Reklama

Související články

Dohoda o vládě je hotová

ODS, KDU-ČSL a Strana zelených se ve čtvrtek shodly na programu i na podobě společné vlády. Právu to potvrdil předseda lidovců Jiří Čunek po dopolední schůzce...

Výběr článků

Načítám