Hlavní obsah

Klaus odmítl jmenovat soudce kvůli nízkému věku

Právo, ada, teč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Další ze svých pravomocí využil do důsledku prezident Václav Klaus. Vzepřel se totiž návrhu ministerstva spravedlnosti a odmítl jmenovat soudci dvaatřicet z 55 čekatelů. Důvodem je jejich věk, nebylo jim ještě třicet. Podle prezidenta jim chybí životní zkušenosti. Ministerstvo ale tvrdí, že nové soudce nutně potřebuje, jinak se situace v přetíženém soudnictví nezlepší.

Foto: Lenka Plačková

nový primář ARO Vsetínské nemocnice MUDr. Marek Proksa

Článek

"Z vámi navržených kandidátů hodlám jmenovat jen ty, kteří dosáhli nebo v roce 2005 dosáhnou věku alespoň třiceti let," citovala ve středu televize Nova z Klausova dopisu ministerstvu. Klaus už dříve v Sedmičce naznačil pochyby: "Jsem leckdy strašně na rozpacích, když mám jmenovat mlaďounké soudce a soudkyně."

"Pro mě to byl velký šok, ale hlavně velké zklamání," reagovala v reportáži Novy jedna z čekatelek. "Já to beru trochu jako podraz. Teď budu muset odejít z justice a začít v soukromé sféře znovu," postěžovali si další.

Čekatelé mají totiž po složení zkoušky jen rok na to, aby byli jmenováni. Pak už nemají podle ministerstva šanci. V Česku je dnes pod třicet let desetina ze zhruba 2500 soudců.

Diskriminace?

Za naprosto iracionální a nekoncepční krok označil Klausovo rozhodnutí prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa. "Tato selekce hraničí z mého pohledu s diskriminací kvůli věku a vůbec to nechápu," řekl Právu Jirsa. Podle něj bude mít Klausův krok pro českou justici vážné důsledky, neboť lidé, kterých se to dotklo, soudnictví definitivně zatratí.

Šéf unie připustil, že tito lidé byli jedni z posledních, kteří mohli být jmenováni ještě před dovršením třiceti let věku, neboť novela příslušného zákona již tuto věkovou hranici stanoví. "Tato hranice je nesmysl, ve věku to není," poznamenal Jirsa s tím, že se již uvažuje vrátit znění zákona do původní podoby.

"U nás je tradice, stejně jako v Německu nebo Rakousku, výchovy soudců od fakulty," uvedl dále Jirsa a dodal, že nikde není řečeno, že soudce ve 29 letech nemůže být kvalitní. Je přesvědčen, že pokud by byla možnost obrátit se na Ústavní soud nebo na soud pro lidská práva ve Štrasburku, tito lidé by byli úspěšní.

V kárném řízení nejčastěji soudci kolem čtyřicítky

"Znám mladé soudce excelentní, jako staré soudce zralé na kárné řízení," dodal Jirsa. Odvolal se přitom nejen na své zkušenosti, ale také na statistiku ministerstva spravedlnosti, která hovoří o tom, že v kárném řízení končí nejčastěji soudci kolem čtyřicítky.

Jirsa tvrdí, že je na každém předsedovi soudu, aby rozvrhl program tak, že např. sedmadvacetiletý soudce nebude hned na počátku soudit věci péče o nezletilé děti, může mu dát jiné spory.

Jirsa poznamenal, že Klausovo rozhodnutí se ho dotýká osobně, neboť k němu nenastoupí jedna velmi úspěšná čekatelka. "Ta se už nikdy nevrátí, což je pro nás velká škoda," uzavřel.

Podle mluvčího ministerstva Petra Dimuna jimi navržení kandidáti splnili veškeré kvalifikační předpoklady, několik let působili jako čekatelé na soudech, které je na jmenování na základě jejich výsledků v praxi navrhly. "Jediné, co nevěděli, bylo, že mají splnit věk," řekl Právu Dimun.

Podotkl, že proto bude nyní úkolem ministerstva postarat se o to, "aby po této události neodešli mimo justici". Dimun připomněl, že do justice nejdou zkušení právníci, ale nejvíce právě mladí lidé. "O ty nesmíme nyní přijít," uvedl mluvčí.

Reklama

Související články

Justici mají posílit velmi mladí soudci

Ve středu hodlá ministr spravedlnosti představit vládě jména 55 kandidátů na funkce soudců. Převážná většina z nich ještě nedosáhla hranice 30 let, nejčastěji...

Výběr článků

Načítám