Hlavní obsah

Klaus ml. stanul v čele Trikolóry a vymezil se na všechny strany

Právo, jim
Brno
Aktualizováno

Delegáti zahajovacího sněmu Trikolóry zvolili do čela Václava Klause ml. Zdrželi se pouze tři delegáti. Zakladatel hnutí se ve svém volebním projevu na post šéfa hnutí před delegáty v brněnském hotelu Cosmopolitan vymezil proti EU, konkurenčním politikům, „novým ideologiím“, médiím a vyzval delegáty, aby se vyvarovali osobních útoků a zapšklosti.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Bývalý poslanec ODS Václav Klaus mladší na ustavujícím sněmu nového hnutí Trikolóra 28. září 2019 v Brně.

Článek

První místopředsedkyní byla zvolena poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková, druhým místopředsedou je Jan Tesař a třetím starosta Jenštejna Norbert Hlaváček.

Hned zkraje svého volebního projevu se Klaus pustil do Evropského parlamentu: „Možná jste před 10 lety začali sledovat krátká videa z Evropského parlamentu. V tomto panoptiku bizarnosti, stádnosti, hlouposti a licoměrnosti jako zjevení najedno někdo hovořil zcela normálně, s anglosaskou lehkostí. Byl to Nigel Farage,“ odkázal Klaus na jednoho z hlavních strůjců brexitu.

Podle Klause přinášel Farage naději, že není třeba se jen dívat a vzdávat se „jedné demokratické hodnoty za druhou“.

„Že se nemusíme vzdávat národního cítění, že když dostatek obyčejných lidí vystoupí s ideály, dokáží překonat vychytralé plány elit, ač se vás jejich média snaží ukřičet sebevíc, až mají stokrát víc peněz na propagaci, ač mají čím dál secvičenější vědecké hodnostáře lobbisty i nátlakové skupiny,“ burcoval Klaus.

Proti neomarxistům a maoistům

„Přišel čas vrátit tuto zemi lidem, kteří pracují, platí daně a vychovávají děti. Přišel čas vzít si naši zemi zpátky,“ zopakoval hlavní heslo.

Vzápětí ale opět burcoval: „Musíme se s našimi neomarxistickými a maoistickými protivníky utkat čelem.“

Podle něj už za rok by mohla být stranou s největším počte členů a konkurence už prý cítí obavy a šíří „nevraživost“.

Trikolóra zahájila sněm mažoretkami, Klaus nemá vyzyvatele

Domácí

Zároveň české politice vytkl nedostatek zásadovosti a principiálnosti, načež sám za sebe slíbil, že Trikolóra svůj program měnit nebude podle přízně voličů.

„Naše konkurenty nepřekonáme v přízni médií. Váš předseda vám nebude kázat v neděli ze státní televize a média nebudou dehonestovat naše soupeře. Budou útočit na nás,“ varoval s tím, že soupeře neporazí silou peněz, ani marketingu.

Punk dneška

Zhruba tisícovce příznivců pak poradil, aby vyvarovali útoků na ostatní strany a osobních útoků. „Politika typu ‚Franta je hrozný zloděj a nemorální člověk a... ehm, proto volte mě“ je nejen intelektuálně ubohá, ale hlavně nefunguje,“ řekl.

„Nebuďte zapšklí a negativní. Řada našich soupeřů jsou sice pěkní a všeho schopní darebáci, ale nejsme poslední naděje a ani chilialistické hnutí,“ dodal.

Na závěr ještě promluvil k mládeži: „Mládí sluší rebelie a odvaha. Když dnes někteří vaši vrstevníci poskakují v pátek na náměstí, není to žádná rebelie. To po nich chce panel OSN, komise Evropské unie, polovina české vlády a pražský primátor. Za mých mladých let jsme na to měli svazáky. Být rebelem dnes, znamená podporovat Trikolóru. Konzervatismus je punk dneška.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám