Hlavní obsah

Klaus má pověřit sestavením vlády Topolánka, vyzývá výkonná rada ODS

– Praha

Výkonná rada ODS se ve čtvrtek večer usnesla, že prezident Václav Klaus by měl pověřit sestavením vlády předsedu nejsilnější parlamentní strany, tedy Mirka Topolánka. Rada také vyzvala poslance ODS Vlastimila Tlustého a Jana Schwippela, aby opustili stranu.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Zleva Ivan Langer, Jan Zahradil, Petr Gandalovič, Mirek Topolánek, David Vodrážka a Petr Bendl vystoupili na tiskové konferenci po zasedání výkonné rady ODS.

Článek

Širší vedení strany také odsoudilo výrok prezidenta, že pověří sestavením vlády toho, kdo přinese 101 hlasů poslanců. Podle prohlášení širšího vedení strany tím totiž Klaus nevyloučil komunistické hlasy.

I předsedové dalších dvou stran svržené koaliční vlády Jiří Čunek a Martin Bursík se shodli, že prezidentův požadavek je málo reálný [celá zpráva].

Pět desítek funkcionářů nejsilnější vládní strany se také shodlo na tom, že žádný člen ODS s výjimkou předsedy nemá mandát přijmout pověření k sestavení vlády. Rada tak reagovala na spekulace, podle nichž by se o sestavení vlády mohl ucházet pražský primátor Pavel Bém. Už v průběhu dne je to ale Bém popřel.

Do vyjednávacího týmu výkonná rada jmenovala Topolánka, prvního místopředsedu Davida Vodrážku a šéfa sněmovního klubu Petra Tluchoře.

Klaus chce vyměnit vládu ještě během předsednictví (Stream)

Vodrážka předvedl nové průzkumy veřejného mínění

Předseda ODS také zopakoval výzvu adresovanou rebelům Vlastimilu Tlustému a Janu Swippelovi, aby se vzdali členství. V případě, že tak neudělají, požádal místní organizace v Rakovníku a Zadní Třebáni, aby je členství zbavily.

Místopředseda ODS David Vodrážka pak předvedl nové průzkumy veřejného mínění, podle nichž si 74 procent voličů přeje předčasné volby. Rychlý průzkum na objednávku ODS nasvědčuje tomu, že 69 procent populace si myslí, že vyslovení nedůvěry vládě v době jejího předsednictví EU je nezodpovědné.

Reklama

Výběr článků

Načítám