Hlavní obsah

Klaus má po operaci bolesti, v nemocnici bude do konce týdne

PRAHA

Prezident Václav Klaus má po operaci stále bolesti, v nemocnici by měl zůstat zřejmě do konce týdne. Podle lékařů je ale prezidentův zdravotní stav dobrý. V pondělí už dokonce přijal první pracovní návštěvu, řekl novinářům prezidentův kancléř Jiří Weigl.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus má po výměně kyčelního kloubu bolesti, které mu ovšem nebrání v tom, aby zkoušel chodit. V nemocnici zřejmě zůstane zhruba do konce týdne. Větší část léta pak stráví na zámku v Lánech, kde bude odpočívat, doplnil Weigl.

Zdůraznil ale, že prezidentův pooperační stav se vyvíjí dobře, a to jak podle subjektivních pocitů prezidenta, tak i podle slov lékařů. Klaus se zajímá o to, co se děje v úřadě, a začal už vyřizovat závažnější korespondenci, uvedl kancléř.

"Pan prezident měl doposud pouze rodinné návštěvy, jeho nejbližší spolupracovníci za ním dnes poprvé přišli na delší dobu," vysvětlil Weigl. Dodal, že Klaus zatím v nemocnici nepřijal žádného politika. "Nemáme zájem na tom, abychom prezidenta přetěžovali, protože je důležité, aby jeho rekonvalescence probíhala tak, jak má, a aby nebyla nežádoucím způsobem narušena," prohlásil.

Čte a dívá se na sport

Klaus se podle kancléře snaží udržovat v duševní aktivitě, aby vykompenzoval to, že jeho aktivita tělesná je dočasně omezena. Čte knihy a sleduje televizi. Nenechal si ujít finále tenisového French Open a viděl také sobotní vítězství českých fotbalistů nad Švýcarskem v úvodním zápase evropského šampionátu. "Více ho potěšil výsledek než předvedená hra," doplnil s úsměvem Weigl.

Nemocniční strava prý Klausovi chutná a nemá ohledně jídla žádná zvláštní přání. Personál nemocnice se podle Weigla shoduje, že hlava státu je skromným strávníkem.

Klause v úterý operoval lékařský tým pod vedením ortopeda Pavla Dungla. Ještě týž den byl prezident převezen z jednotky intenzivní péče na normální oddělení. Ve čtvrtek se pak poprvé opět postavil. Celá rekonvalescence by měla trvat kolem tří měsíců, do úřadu by se prezident chtěl vrátit co nejdříve.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám