Hlavní obsah

Klaus lavinu nestrhl, ODS cítí druhou šanci

Právo, Jan Martinek

Důvodem, proč bývalý prezident Václav Klaus nevyužije předčasných voleb do Sněmovny k návratu do vysoké politiky, je podle informací Práva jeho zklamání z toho, že na svou stranu nezískal více významných politiků z ODS. Občanští demokraté nyní doufají, že s Klausem najdou společnou řeč.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus ve svém středečním vyjádření uvedl, že se „vážně zabýval pokusem využít říjnových voleb ke svému opětovnému vstupu do každodenní politiky“, ale obával se, že projekt by pod časovým tlakem nebyl stabilní. [celá zpráva]

Podle informací Práva je však za jeho rozhodnutím hlavně zklamání z toho, že se mu nepodařilo strhnout lavinu významných politiků z ODS, jak předpokládal. Přihlásili se k němu jen jedinci, navíc někteří z nich spojení v očích veřejnosti s kmotrovským pojetím politiky.

Podpora expremiéra Mirka Topolánka, spojeného s lobbistou Markem Dalíkem, obviněným z pokusu o podvod, a naposledy bývalého pražského primátora Pavla Béma, přítele pražské šedé eminence Romana Janouška, by exprezidentovi ve volbách spíš uškodila.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus a Boris Šťastný společně fandili na basketbalovém turnaji Prague FIBA 3X3 World tour, pořádaném přímo na Václavském náměstí.

Klausovi zůstal věrný například exposlanec Boris Šťastný, zakladatel Pravé frakce ODS Jiří Janeček a šéfka Suverenity Jana Bobošíková, která měla celý projekt zaštiťovat. Té Klaus jako jediné ve svém prohlášení jmenovitě poděkoval.

Podle zdroje z Klausova okolí byl však exprezident nespokojený s tím, jak velkou pozornost na sebe Bobošíková v průběhu jednání o nové straně strhávala.

Znovu v eurovolbách?

Nicméně zdroje Práva naznačují, že bývalý prezident Klaus nevzdal projekt vstoupit aktivně do eurovoleb v květnu 2014, tentokrát už zřejmě v symbióze s ODS.

Bylo by to i snazší, neboť pro volby do Evropského parlamentu bude mít každá strana jednu kandidátku pro celé Česko.

Na závěr svého středečního prohlášení dal Klaus najevo, že se nemíní stáhnout do ústraní: naznačil, že některým stranám ve volebním klání pomůže. Vyslal vzkaz i ODS, která se v uplynulých dnech snažila najít s exprezidentem společnou řeč, a zdálo se, že marně.

Jako eurolídr by se v ODS líbil

„Tímto pokusem pro mne nic nekončí. V průběhu následujících dvou měsíců rád aktivně pomohu těm, kteří i beze mne do tohoto volebního souboje půjdou. Po

uskutečnění předčasných voleb a po seznámení se s jejich výsledkem jsem připraven – společně se všemi, kteří o to budou stát – se ptát, co s pravicí v naší zemi a s jejím dosud nejvýraznějším představitelem, Občanskou demokratickou stranou, v budoucnu učinit,“ prohlásil.

Představitelé ODS interpretují tento vzkaz tak, že jim dal Klaus druhou šanci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Kuba po jednání výkonné rady ODS, která se 17. června 2013 sešla v sídle strany.

„Oceňuji toto příznivé gesto. Je vidět, že Václav Klaus má stále sympatie pro stranu, kterou zakládal. Vnímá ji jako subjekt, který má stále hrát hlavní roli na poli české pravice,“ řekl Právu šéf ODS Martin Kuba, který podle svých slov s exprezidentem v posledních dnech několikrát jednal a Klausovo rozhodnutí ho nepřekvapilo.

Kuba připustil, že by mohl Klaus zasáhnout v dresu ODS do evropských voleb. „Evropská politika je jednou z věcí, kde se naše pohledy a pohled Václava Klause skutečně velmi potkávají. Spolupráce na tomto poli se přímo nabízí,“ řekl Právu Kuba.

„Rozhádali by se“

Exposlanec ODS Šťastný, který z ODS vystoupil minulý týden, Právu řekl, že projekt se nezdařil především kvůli nedostatku času a rozdílným zájmům jednotlivců.

„Bylo sice možné sestavit kandidátky, ale důležité bylo, aby subjekt byl dlouhodobě udržitelný a životaschopný. Bylo tu ale memento jiných stran, které nebyly postaveny na pevných kořenech, silná negativní zkušenost stran, které rychle vznikly a pak se rozhádaly. Takový projekt vyžaduje čas,“ řekl Šťastný.

Dodal, že se mluvilo o založení nové strany, jejímž předsedou by byl Klaus. Nikoliv že by se klausovci semkli například na bázi Suverenity Jany Bobošíkové. Šťastný také popřel, že by v následujících volbách sám kandidoval například právě za Suverenitu.

„Budu kandidovat jen za takovou stranu, jejímž předsedou bude Václav Klaus,“ řekl Právu. Šťastný později v rádiu Impuls dodal, že bude zřejmě volit ODS, ale bude kroužkovat.

Topolánek: Zatím není čas na barikády

Topolánek, který se už před časem vyjádřil pozitivně o klausovském projektu, se domnívá, že Klausovo rozhodnutí aspoň povede k zamyšlení pravice nad svou roztříštěností.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mirek Topolánek se chystá na kongresu přednést projev

„V poslední době jsem se naprosto vystříhal jakýchkoliv výstupů směrem k médiím. Nereagoval jsem na žádné spekulace. Chtěl bych poděkovat Václavu Klausovi za snahu vstoupit znovu aktivně k integraci pravice. Zřejmě ještě není čas jít na barikády. Pokud by nicméně tato iniciativa vedla k minimálně zamyšlení nynějších pravicových subjektů, k zamyšlení nad mírou fragmentace české pravicové scény, měl ten pokus smysl,“ sdělil ve středu Právu Topolánek.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Foto: Milan Malíček, Právo

Mirek Topolánek na Pražském evropském energetickém fóru

Reklama

Výběr článků

Načítám