Hlavní obsah

Klaus kritizoval, řešení ale nenabídl, hodnotí projev někteří politici

Právo, Novinky, ČTK, mih, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Reakce politiků na poslední novoroční projev prezidenta Václav Klause jsou rozdílné. Zatímco premiér Petr Nečas jej ocenil a označil ho za státnický, ostatní poukázali na to, že Klaus popsal negativa, řešení ale nenabídl.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Premiér Petr Nečas (vlevo) se slovenským protějškem Robertem Ficem

Článek

„Musím projev velmi ocenit. Byla to kritická analýza jak z politického, tak ekonomického hlediska a současně analýza, která byla postavena na pevných hodnotách a také na realistických prvcích optimismu. Velmi si vážím jednoznačné obhajoby parlamentní demokracie ze strany pana prezidenta i toho, že nechce připustit, aby v této zemi získávali nějaké politické body populisté. Velmi si vážím také toho, jak vyzdvihl například respekt k práci, návrat k tradičním hodnotám, a podobně," okomentoval projev hlavy státu Nečas.

"Novoroční projevy pana prezidenta jsou projevy, které jsou skutečně projevy státníka. Považuji především za velmi pozitivní, že ten jeho projev byl velmi otevřený, přednesl určitou kritickou analýzu, ale současně řekl, jak z kritických prvků dělat něco pozitivního,“ uvedl Nečas.

Dodal, že vláda ještě ukáže, že dokáže dělat pozitivní kroky. „Jsem přesvědčen, že jsme je v minulosti dělali. Teď přišel čas pro nezbytnou podporu ekonomického růstu, prorůstovou agendu, na kterou se vláda ve zbytku volebního období bude velmi silně orientovat,“ dodal Nečas.

Ostatní politici byli kritičtější. "Oceňuji, že prezident Václav Klaus realisticky přiznal zhoršení celkové situace v naší zemi, ke kterému došlo v posledních letech, nenabídl ale žádné řešení a zapomněl také na vlastní podíl, který na tomto stavu nepochybně má," uvedl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle lídra KSČM Vojtěcha Filipa se Klaus v projevu zcela vyhnul problému korupce. "Právě to, nikoli jakási rozmařilost občanů, je hlavním důvodem rostoucího odporu široké veřejnosti proti Nečasově vládě," zdůraznil.

Podle předsedy TO 09  Karla Schwarzenberga Klaus zmínil nešvary, cestu ke zlepšení ale nenaznačil. Projev byl podle něj spíš kázáním

Šéfka vládní strany LIDEM Karolína Peake ocenila, že Klaus varoval před "spasiteli" nabízejícími rychlá řešení v době hospodářského útlumu. "Jsem ráda, že prezident, již tradičně, připomněl vše dobré, co nám demokracie a svoboda přinesly a varoval před spasiteli, kteří nabízejí rychlá a nebezpečná řešení naší nespokojenosti, ba apatie, kterou někdy pociťujeme," uvedla předsedkyně malé vládní strany LIDEM Peake.

Bývalý premiér a šéf ODS Mirek Topolánek souhlasí s každým prezidentovým slovem. „Souhlasím s každým slovem Václava Klause z novoročního projevu. Kdyby totéž řekl kdokoliv jiný, vypadal by směšně a mravokárně. Klaus si to může dovolit. Tvrdou pravdu i jistou míru poučování,“ reagoval Topolánek pro Novinky na projev.

Reklama

Výběr článků

Načítám