Hlavní obsah

Klaus dostal pokutu 8000 Kč za neroušku, zaplatit má i náklady řízení

Bývalý prezident Václav Klaus musí zaplatit pokutu 8000 korun za loňské vystoupení bez roušky před Obecním domem v Praze, informovala v pátek Česká televize. Pokutu pravomocně potvrdilo ministerstvo zdravotnictví, které zamítlo Klausovo odvolání.

Foto: Novinky

Václav Klaus

Článek

Informaci potvrdil Klausův právník Zdeněk Koudelka. Exprezident musí zaplatit také dalších tisíc korun jako náklady řízení. Klaus podá proti verdiktu správní žalobu k Městskému soudu v Praze, uvedl Koudelka.

Výše pokuty je o něco nižší, než ji původně stanovila pražská hygienická stanice, která Klausovi vyměřila desetitisícovou pokutu. "Ministerstvo snížilo výši pokuty z deseti tisíc korun na osm tisíc korun, neboť na rozdíl od Hygienické stanice hlavního města Prahy nepřihlédlo jako k přitěžující okolnosti, že se obviněný dopustil přestupku v době nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID-19 způsobeného novým koronavirem SARS-CoV-2. Ve zbytku ministerstvo napadené rozhodnutí potvrdilo," cituje televize z písemného rozhodnutí ministerstva zdravotnictví ze začátku června.

Václav Klaus dostal za neroušku pokutu 10 tisíc korun

Domácí

Koudelka v pátek řekl, že Klaus ve správní žalobě hodlá argumentovat mimo jiné tím, že hygienici uložili pokutu v rozporu s ústavou za porušení opatření, které pro nezákonnost zrušil soud. "Z hlediska ústavního nelze ukládat a vymáhat pokuty na základě nezákonných a neústavních právních aktů," uvedl. Bývalý prezident podle něj vnímá nesouhlas s pokutou i jako obranu všech dalších lidí, kterých se dotkla nezákonná opatření ministerstva zdravotnictví. Správní žaloba nemá odkladný účinek proti rozhodnutí ministerstva, podle svého právníka už nicméně Klaus pokutu zaplatil.

Mohlo být něco jinak, ale diktátor jsem nebyl, ani nemohl, bilancuje Klaus 32 let v politice

Domácí

Klaus si přišel loni 28. října před Obecní dům připomenout výročí vzniku Československa. U pamětní desky vystoupil s projevem, ve kterém kritizoval vládní opatření proti koronaviru. Na akci neměl navzdory tehdejším vládním opatřením nasazenou roušku. Po uveřejnění záběrů z události v médiích se případem začala zabývat policie, která případ následně předala k řešení pražské hygienické stanici. Hygienici bývalému prezidentovi v lednu udělili pokutu deset tisíc korun za porušení mimořádných opatření. Klaus s pokutou nesouhlasil a podal proti rozhodnutí odpor, v němž požadoval zastavení přestupkového řízení. V březnu ale hygiena své rozhodnutí potvrdila. Klaus se proto obrátil s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví, které ale nyní jeho námitky definitivně odmítlo.

Podle ministerstva hygienická stanice při správním řízení nezjistila, že by Klaus svým jednáním někoho nakazil, což bylo při určování výše pokuty posuzováno jako polehčující okolnost.

Nechte už lidi na pokoji, vyzývá Klaus vládu

Domácí

Klaus už dříve uvedl, že podání odporu proti udělení pokuty bylo míněno "nejen jako nesouhlas s udělením konkrétní pokuty, ale i jako občanský protest z obecných důvodů, které směřují k ochraně práv všech občanů a k ochraně svobody proti potlačování občanských svobod". Udělení pokuty je podle něj postihem za politický akt, a ne trestem motivovaným epidemiologickými důvody. Je podle něj povinností představitelů veřejného života veřejně si připomenout založení státu a nenechat se odstrašit epidemií. Poznamenal, že postih dostal za několikaminutové položení kytice a asi dvouminutový venkovní projev bez roušky. Povinnosti může ukládat jen zákon a nošení roušek žádný zákon nenařizuje, poznamenal.

Václav Klaus, 2. prezident České republiky

Domácí

Klaus na veřejnosti vystupoval bez roušky nebo jiné ochrany obličeje opakovaně, dlouhodobě také kritizuje vládní opatření proti šíření koronaviru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám