Hlavní obsah

Václav Klaus dostal za neroušku pokutu 10 tisíc korun

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Klaus podal formální odpor proti pokutě 10 000 korun, kterou mu pražští hygienici uložili v souvislosti s vystoupením před Obecním domem 28. října loňského roku. Krom toho, že nesouhlasí se samotnou pokutou, vnímá svůj krok jako občanský protest.

Foto: Novinky

Václav Klaus 17. listopadu 2020 na Národní třídě

Článek

„Udělení pokuty bylo postihem za politický akt, nikoli postihem motivovaným epidemiologickými důvody,” konstatoval Klaus, kterého ve sporu zastupuje advokát Zdeněk Koudelka. Toho Klaus svého času navrhoval na ústavního soudce.

Klaus připomněl, že před Obecním domem přednesl krátký projev a položil kytici. Roušku přitom měl buď na krku nebo si ji sundal zcela.

„Uctěním státního svátku, ústním projevem a položením kytice jsem realizoval ústavně zaručenou svobodu projevu,” tvrdí exprezident s poukazem na to, že ta práva mohou být omezena toliko zákonem. Připomněl rovněž, že řečníci v televizních studiích mohou vystupovat bez roušky.

Klaus přišel na Národní s rouškou nasazenou „tak napůl”. Má ji za symbol

Domácí

Podle argumentace bývalé hlavy státu byla pokuta uložena v rozporu s Ústavou „za porušení opatření, které bylo pro svou nezákonnost zrušeno Městským soudem v Praze”. Celá povinnost nošení roušek je podle něj rovněž nezákonná a neústavní, neboť ji zákon nezná.

Zákon o veřejném zdraví navíc podle Klause dává správnímu orgánu, kterým jsou v tomto případě hygienici, „velkou libovůli”. Exprezident připomněl, že fyzické osoby mohou dostat pokutu až do výše tří milionů korun.

Hygienikům Klaus navrhl zastavení přestupkového řízení.

Člověk má mít právo jít, kam chce, vysvětlil návštěvu restaurace „neposlušný občan“ Klaus

Domácí

Bývalý prezident vládní opatření kritizuje dlouhodobě a v poslední době přešel do projevů „občanské neposlušnosti”.

Před časem byl „přistižen”, jak strávil přes hodinu v uzavřené restauraci, kam si podle svých slov šel pro jídlo. Před tím se zúčastnil demonstrace odpůrců opatření v Praze. Podle snímků z akce ani při projevu k tisícovkám účastníků protestu, ani při fotografování s demonstranty neměl na sobě roušku. S rouškou pod bradou byl Klaus i na Národní třídě, kde loni 17. listopadu probíhaly oslavy státního svátku.

Klaus, Prymula i Faltýnek dostali pokutu za nenošení roušek

Domácí

Spor se současnou vládní garniturou Klaus vede i kvůli tomu, že byl ministerstvem zdravotnictví na webových stránkách uváděn coby veřejně známá osobnost propagující dezinformace o covidu-19.

Anketa

Je pokuta 10 tisíc korun pro Václava Klause adekvátní?
Ano
29,2 %
Ne
70,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7426 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus plísní Blatného: Já a dezinformátor?

Bývalý prezident Václav Klaus se ohradil proti tomu, že je na stránkách ministerstva zdravotnictví uváděn coby veřejně známá osobnost propagující dezinformace...

Výběr článků

Načítám