Hlavní obsah

Klaus by stavbě Národní knihovny zabránil vlastním tělem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Návrh nové budovy Národní knihovny, se kterým v soutěži uspěl britský architekt českého původu Jan Kaplický, má dalšího rozhodného odpůrce, prezidenta Václava Klause. V rozhovoru se zastupiteli Prahy 9 řekl, že proti tomu, aby na Letné vyrostla Národní knihovna v navržené podobě, bude bránit vlastním tělem. Klaus není nadšen ani ze záměru pořádat v Praze olympiádu.

Článek

"Podobně jako protijaderní aktivisté u Temelína jsem ochoten přivazovat se vlastním tělem a bránit, aby Národní knihovna v takové podobě na Letné byla," řekl prezident během čtvrteční návštěvy Prahy 9.

Zastupitelů deváté městské části se přitom optal, zda by se na jejím území pro nové sídlo knihovny nenašlo nějaké místo. Praha 9 disponuje řadou volných ploch, které čekají na nové využití po již zrušeném těžkém průmyslu.

Premiér Mirek Topolánek se nedávno o návrhu architekta Kaplického vyjádřil pozitivně, vznesl ale pochybnosti o tom, zda na stavbu budou peníze. [celá zpráva]

Klaus: chceme-li olympiádu, nekoukejme na náklady

K případným olympijským hrám Klaus nechtěl vynášet "žádné silné soudy"; jelikož je sportovec, jeho postoj je prý skeptické ano. "Jsem velmi skeptický, ale nemám pocit, že mám bourat nadšení někoho," řekl prezident.

Rozhodnutí, zda usilovat o olympiádu, nebo ne, podle Klause nemůže být ekonomické. Odhady o tom, že hry by byly ziskové, prezident označil za chiméry. Ziskovost olympiády je jednou z podmínek pro jejich pořádání pro pražského primátora a prvního místopředsedu ODS Pavla Béma.

"Pokud chceme udělat olympiádu, zvedněme ruku a na náklady nekoukejme," řekl prezident. Zároveň se prý musí říci, že hry budou na úkor řady jiných věcí. Verdikt musí být lidský, ne ekonomický, uvedl Klaus.

Jde podle něho o to, jaké argumenty by měly být brány v úvahu. Musí být rozumné. Prezident ze své zkušenosti podotkl, že olympijské hry nejsou diváckou, ale televizní záležitostí. V ochozech sedí kromě slavnostního zahájení a finálových klání jen funkcionáři, trenéři a kolegové sportovců z jiných odvětví, uvedl Klaus.

Pražské zastupitelstvo už rozhodlo, že se metropole bude ucházet o pořádání olympijských her v roce 2016. Nikdo ale v podstatě nevěří, že by je mohla skutečně získat. Podle ekonomické analýzy by pořádání olympiády stálo asi 135 miliard korun, hry by byly ziskové. Dalších asi 600 miliónů by stála výstavba infrastruktury v celé ČR, která je nutná i bez olympiády.

Reklama

Výběr článků

Načítám