Hlavní obsah

Klasnová chce zase trestat absentéry. A zase marně

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Funkce zákonodárce jako vedlejšák? Tak vypadá docházka některých poslanců do Sněmovny. Alespoň to naznačují oficiální statistiky o účasti na hlasování. Z nich vyplývá, že někteří politici si s absencemi těžkou hlavu nedělají.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Klasnová (VV)

Článek

Proto navrhla v uplynulých dnech šéfka véčkařského klubu Kateřina Klasnová pozměňovací návrh k zákonu o platech ústavních činitelů, podle kterého by v případě neomluvené absence poslanci a senátoři přišli o polovinu či o celý plat i s náhradami. Rozhodovat by o tom měl mandátový a imunitní výbor komory.

I přes neúčast mají absentéři nárok na plné odměny. Plat je 55 900 Kč hrubého a náhrady se pohybují od 29 tisíc do 39 400 korun podle místa bydliště.

S případným odebráním poloviny nebo celého platu za neomluvené absence počítá tzv. platový zákon už osmnáct let, ale chybí v něm to, kdo o zkrácení či odebrání bude rozhodovat. A to právě Klasnová svým návrhem doplňuje. Jenže její nápad nemá šanci na schválení.

Poslanci jsou proti

„Žádné nápady madam Klasnové určitě podporovat nebudeme,“ řekl Právu šéf klubu ODS Marek Benda. Za dobrý nápad to nepovažuje ani šéf soc. dem. a předseda mandátového výboru Bohuslav Sobotka. Podle něj by bylo těžké posuzovat, co je a není omluva. Dnes totiž stačí, že politik se omluví z rodinných, zdravotních či pracovních důvodů, a nikdo pravdivost omluvy nezkoumá.

„Pokládám návrh paní Klasnové za nadbytečný, protože je v zájmu každého klubu, aby si hlídal účast svých členů,“ řekl Právu Sobotka.

Politici často argumentují, že oficiální statistiky nejsou přesným obrázkem jejich docházky do Sněmovny, protože často nehlasují z taktických důvodů, byť jsou v parlamentu přítomni.

Často také říkají, že nejsou školáci a že jejich práce nespočívá jen ve vysedávání v parlamentu. Nejednou připomínají, že nejsou v pracovním poměru. Tam by jim mohl za absence hrozit vyhazov.

Hašek se rozhodne

Rekordmanem v neúčasti při hlasování je jihomoravský hejtman, šéf Asociace krajů a první místopředseda soc. dem. Michal Hašek, který se od začátku volebního období účastnil 32,7 procenta všech hlasování.

Za ním následuje někdejší ministr školství za VV, dnes nezařazený Josef Dobeš s 42,1 procenta. Dobeš se netají tím, že maximum času věnuje objíždění republiky kvůli budování svého Hnutí pro sport a zdraví. A ani poloviny hlasování se neúčastnil exministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS).

Hašek Právu řekl, že souběh funkce hejtmana a poslance je časově a logisticky náročný, a proto se chce po příštích sněmovních volbách plně soustředit buď na práci hejtmana, nebo poslance. „Žádný dlouhodobější souběh těchto vrcholových politických pozic již v novém volebním období neplánuji,“ uvedl s tím, že je férové, aby to lidé na jižní Moravě dopředu věděli.

Hašek tvrdí, že je vždy řádně omluven. Podle statistik se omluvil v 41 procentech případů své absence. A pokud jde o peníze? Prostředky z poslaneckého platu podle svých slov pravidelně věnuje na charitu.

Vzorný Rudolf Chlad

Drobil se omluvil v 10 procentech své neúčasti a Dobeš v 21 procentech. Důvody jsou vždy stejné. Rodinné, zdravotní, pracovní anebo prostě žádné. Stačí předsedkyni Sněmovny pouze doručit oznámení, že se dotyčný omlouvá.

Nejpilnější je Rudolf Chlad (TOP 09), který se za uplynulé tři roky účastnil 98,9 procenta všech hlasování. Na záda mu dýchají jeho straničtí kolegové Josef Cogan s 97,4 procenta a Jaroslav Eček s 96,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám