Hlavní obsah

Keller bude lídrem kandidátky ČSSD pro eurovolby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Grémium ČSSD v pátek podle potvrdilo, že sociolog Jan Keller bude lídrem kandidátky pro letošní volby do Evropského parlamentu. Šéf strany Bohuslav Sobotka Kellera prosazoval a označil jej za výraznou osobnost s levicovými názory.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sociolog Jan Keller

Článek

Podle Sobotky musí Kellera ještě potvrdit předsednictvo a ÚVV.

„Vážím si důvěry, kterou mi sociální demokracie dala. Věřím, že se nám podaří zahájit celospolečenskou diskusi o směřování Česka v rámci Evropy a přesvědčíme občany, aby o této cestě přišli ve volbách rozhodnout. V Evropském parlamentu bych se chtěl zabývat především školstvím a vzdělaností, ale nepřestanu sledovat ani vývoj sociální problematiky v rámci EU,“ reagoval Keller.

„Jan Keller je jednou z našich nejvýraznějších nezávislých osobností s levicovými názory, která se velmi úspěšně prosazuje ve veřejném životě. Přitom se dlouhodobě shoduje s programovými prioritami ČSSD,” uvedl k rozhodnutí Sobotka.

Gajdůšková chce zůstat v Senátu

Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková, o níž se v souvislosti s kandidaturou do Evropského parlamentu rovněž hovořilo, kandidovat nebude. „Svou roli v evropské agendě vidím jako doposud v národním parlamentu,” sdělila Novinkám.

„Podporuji velmi kandidaturu profesora Kellera jako člověka širokého záběru, charismatu a prestiže,“ dodala s tím, že propojení národního a evropského parlamentu je důležité kvůli prosazování zájmů občanů i ČR.

Keller patří mezi současné nejznámější české sociology. Věnuje se globalizaci, otázkám sociálního státu i environmentálním tématům. Loni dostal od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání.

Sociologii přednáší na Fakultě sociálních studií Ostravské univerzity. Své texty pravidelně publikuje v Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám