Hlavní obsah

Kandidátku ČSSD do eurovoleb má vést sociolog Keller

Novinky, val
Aktualizováno

Sociolog Jan Keller se možná stane lídrem ČSSD pro nadcházející volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční v květnu. Uvedl to ve čtvrtek zdroj Práva. Předseda strany Bohuslav Sobotka tuto variantu potvrdil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sociolog Jan Keller

Článek

„Je to velmi silně zvažovaná varianta. Vzhledem k tomu, že Jan Keller je velmi výrazná osobnost s levicovými názory, jsem přesvědčen, že by nám pomohl během volební kampaně do Evropského parlamentu otevřít důležitou debatu na téma, jakou Evropu vlastně chceme a jaké národní zájmy bychom v Evropě měli a chtěli prosazovat,“ řekl Novinkám šéf ČSSD.

„Bez toho, abychom do voleb poslali takto výrazné osobnosti, se v kampani na podstatná témata nedostane,“ dodal s tím, že Kellera coby lídra kandidátky vidí jako nejlepší variantu.

Strana uvažovala i o Dienstbierovi

Keller patří k nejznámějším českým sociologům. Pravidelně publikuje v deníku Právo. Loni v říjnu mu prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční letos v květnu. Zatím není jasné, které kandidáty do nich strany vyšlou. Za sociální demokracii se původně hovořilo například o Jiřím Dienstbierovi, ten je ale nominantem na ministra pro lidská práva.

Keller vystudoval historii a sociologii na Masarykově univerzitě v Brně, na sklonku minulého století byl jmenován profesorem v oboru sociologie. V současnosti přednáší na Ostravské univerzitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám