Hlavní obsah

Ke konci února může být až 31 000 nových případů denně, tvrdí rizikový scénář

Pokud se v Česku více šíří britská mutace koronaviru, může být nakažených covidem-19 v únoru téměř stejně jako v říjnu, kdy podzimní vlna epidemie vrcholila. Řekl to ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Rizikový model, který počítá se šířením rychlejším o 30 až 40 procent, předpovídá na únor až 279 000 nově nakažených.

Článek

V říjnu se koronavirem nakazilo 264 000 lidí. Na začátku měsíce byla čísla nízká, v polovině měsíce se začala zvyšovat až k číslům 15 000 nakažených denně.

Při současném reprodukčním čísle kolem hodnoty jedna modely prezentované šéfem ÚZIS na středečním jednání výboru pro zdravotnictví počítají se zhruba 15 800 případy denně ke 14. únoru. Při zvýšení reprodukčního čísla na 1,23 pak kolem 21. února s více než 31 800 novými případy.

"Je to scénář, který počítá s navýšením rychlosti šíření toho viru. Reprodukční číslo vnímejme jako rychlost zrychlování. To se samozřejmě může stát tím, že by ten nakažlivější virus převážil v populaci," uvedl Dušek.

Dušek: Mělo to klesat, ale neklesá. Podstatná část lidí opatření vůbec nedodržuje

Koronavirus

Za první čtyři únorové dny je v Česku jich bylo přes 34 000 a mezitýdenní pokles nových případů se zastavil.

"Objektivně důvod k zastavení poklesu nebyl. Ta opatření jsou stále stejná, částečně i zesílená. Podle toho, co jsme viděli třeba v září a říjnu, když se podobná opatření přijala, by ten pokles měl pokračovat. Bohužel tomu tak není," uvedl Dušek.

Důvody mohou být podle něj dva - nakažlivější forma viru nebo nedodržování opatření částí populace. "Nemyslím si, že je to většina populace. Ale stačí dvacet třicet procent lidí a už se to může projevit," dodal. Pravděpodobně jde podle něj o kombinaci obou faktorů.

Kolik je v ČR britské mutace, se neví

Jaký podíl nových případů má na svědomí takzvaná britská mutace, odborníci nevědí. Sekvenací, tedy přečtením genetické informace viru, byly potvrzeny desítky případů mutace zhruba v polovině krajů. Touto náročnou metodou se ale vyšetřuje jen velmi malé procento pozitivních vzorků. Nakažlivější forma viru je v ČR už od prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám