Hlavní obsah

Když se naočkuje ještě pět procent lidí, sundáme roušky, slibuje Babiš

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) nastínil v pátek v předvolební debatě na Radiožurnálu, kdy se odloží roušky a respirátory. Podle něj je budou moci lidé sundat, když se naočkuje ještě pět procent občanů.

volby 2021 radiožurnál

Článek

„Žádný lockdown nebude. Potřebujeme doočkovat 5 procent lidí. A pokud se nám to povede, dostaneme se do stavu, kdy odložíme roušky a respirátory,“ řekl krátce před otevřením volebních místností premiér.

Babiš kvůli vyčerpání zrušil termín třetí dávky vakcíny

Domácí

Z dat ministerstva zdravotnictví plyne, že celkově bylo k 7. říjnu naočkováno alespoň jednou dávkou již 6 101 968 osob (57,0 % populace), z toho u 5 991 472 osob (56,0 %) bylo očkování již dokončeno. Dávek vakcín proti covidu-19 bylo v Česku od začátku očkování loni v prosinci podáno dohromady 11,87 milionu.

Denní počty očkovaných v posledních měsících ale nicméně prudce poklesly. Zatímco ještě na přelomu června a července bylo ve všedních dnech očkováno každý den až kolem 120 tisíc lidí, začátkem srpna to bylo už jen kolem 50 tisíc lidí za den a tento týden méně než 10 tisíc denně. Začalo už přitom i očkování posilující třetí dávkou.

Zeman se s Babišem setká v neděli. Další lídři stran termín nemají

Parlamentní volby

Současně také stoupají počty nově nakažených. Ve čtvrtek přibylo 991 případů, což bylo o 75 více než před týdnem.

Ještě výrazněji pak rostou počty hospitalizovaných. Množství pacientů s covidem-19 v nemocnicích za poslední týden stouplo asi o čtvrtinu na 315, a množství těžce nemocných vzrostlo dokonce o tři čtvrtiny na 64.

Volby do Poslanecké sněmovny 2021. Výsledky voleb, co bude následovat a další informace

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám