Hlavní obsah

Jestli se lidi utrhnou ze řetězu, máme veliký průser, řekl Blatný

• Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu pohrozil, že pokud lidé budou dál chodit venku bez roušek, hrozí „velký průser”. Emotivní projev pronesl na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. Blatný také řekl, že lidé se neumějí chovat.

Foto: ČTK

Jan Blatný

Článek

„Když se lidi utrhnout z řetězu o Velikonocích, tak máme veliký průser,“ řekl Blatný. Několikrát se omluvil za to, že používá ošklivá slova.

„Lidé chtějí jít pít, chtějí jít k řece a my jim v tom musíme zabránit,” řekl také ministr s poukazem na to, že lidé se setkávají v centru města, a ne v lesích na periferii.

Pokud lidé nebudou opatření dodržovat, pak se podle něj otevřou školy maximálně na týden, protože situace se zhorší a budou se muset zavřít. Ovšem školy se zatím vůbec neotevřely a vláda ani nemá termín, kdy se tak stane. Pouze se spekuluje o 12. dubnu.

Blatný zároveň odmítl, že by lidem z Prahy dovolil cestovat do okolních okresů, tedy Praha-východ a Praha-západ. Podle něj by tam pak dělali to samé co ve městě. Řekl, že někteří lidé se neumějí chovat.

Davy lidí obsadily pražskou náplavkuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

„Když s tím nic neuděláme, tak tito lidé, kteří se neumějí chovat ve svém vlastním městě, pojedou do celé země a tam se budou chovat úplně stejně,” řekl ministr na adresu lidí, kteří v teplém počasí vyrazili ven a sundali si roušky.

Především ve velkých městech, nejen v Praze, jsou plné parky. V teplém počasí klesla ochota obyvatel nosit venku roušky. Policisté se je snaží umravňovat, sami ale přiznávají, že lidé jsou už k opatřením apatičtí.

Mraky lidí na pražské náplavce. K opatřením jsou už apatičtí, přiznali strážníci

Domácí

O uvolnění pro Pražany žádal primátor Zdeněk Hřib. Podle něj by se pak lidé z města rozptýlili a neshromažďovali by se tolik v centru.

Lidé nyní nemohou odjet ani na své chaty a chalupy, protože ty jsou v jiných okresech.

Anketa

Vyrazili jste v teplém počasí ven?
Ano, ale dodržuji všechna opatření.
31,7 %
Ano a opatření občas nedodržím.
54,9 %
Ne
13,4 %
Celkem hlasovalo 22429 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám