Hlavní obsah

Když se lid vzbouří, kašle na zákony, odmítl odborářský boss nová pravidla stávky

Novinky, val

Předsedovi Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumíru Dufkovi se příčí návrh zákona o stávce, s nímž před dvěma dny přišla vláda. Podle něj jde o pouhou snahu politiků posílit jejich moc nad občany. Pokud ale zákon projde, nijak prý odboráře neomezí: „Když se národ vzbouří, je úplně jedno, jaké jsou zákony,“ tvrdí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek

Článek

Dufek si postěžoval nad postupem koalice, která v pondělí zveřejnila návrh zákona o stávce a výluce. Ten mimo jiné ukládá odborářům ohlásit stávku pět dní dopředu a 24 hodin před zahájením předat zaměstnavateli jmenný seznam jejích účastníků. [celá zpráva]

„Nezbývá nám nic jiného než lobbovat v parlamentu a je otázka, jak to nakonec dopadne při hlasování tam. Myslím si, že Senát návrh vrátí a nakonec skončí u Ústavního soudu,“ řekl Novinkám Dufek.

Pokud ale zákon projde, odbory to podle něj nijak neomezí. „Zákon pravděpodobně v nějaké podobě projde, politici budou chtít ukázat podnikatelům, jak dobře drží občany na uzdě. Upřímně si ale myslím, že nás to v ničem neomezí, protože když se národ vzbouří, tak je úplně jedno, jaké jsou zákony,“ zdůraznil odborář.

Ohradil se také proti dosavadním argumentům tvůrců zákona z ministerstva práce a sociálních věcí, že jsou nová pravidla pro stávkující přínosem. „Každý zákon o stávce může stávku jenom regulovat. Každá regulace je samozřejmě minus pro tu stávku," tvrdí.

Kde by byl Nečas nebýt roku 89

Dufek si stojí za svým a říká, že návrh vytvořili politici proto, aby posílili svou moc nad občany. „Beru to jako obranu různých politiků, kteří mají sami máslo na hlavě, aby si dokázali kontrolovat svoji moc nejlépe navždy,“ prohlásil.

Jeho kritice neunikl ani předseda vlády. „Kdyby nebylo roku 89, tak dneska by byl Nečas synáček maminky, která dělá na krajské odborové radě, tak já nevím, proč se všichni tváří jako velcí podnikatelé, kterým patří celý svět,“ rozčílil se Dufek.

Jádro problému vidí v posunu demokracie během let. "Dřív to byli komunisti, kteří uzurpovali moc, teď jsou to politické strany, které si na základě velkých finančních prostředků uzurpují moc možná ještě víc, než to bylo v minulosti,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám